Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 06.07.2015. 10:00
  • Varaždinska

Rane sorte voćaka više ne tretirajte

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 64
  • 3
  • 0

Rane sorte koštičavog voća, već su u fazi berbe. Ovogodišnje breskve, primjerice, već mjesec dana nalazimo na varaždinskoj tržnici. U ljetnim mjesecima, oborine koje padnu, usporedo s velikim vrućinama, mogu uzrokovati pojavu nekih od važnijih bolesti koštičavoga voća.

Najčešće bolesti koje se javljaju na koštičavom voću u ovom razdoblju su šupljikavost lista (Stigmina carpophilla), pepelnica (Sphaerotheca), krastavost (Venturia), smeđa trulež plodova (Monilinia) i hrđa ( Tranzcchelia) koja se najčešće pojavljuje na šljivama.

S obzirom na to da se kod ranijih sorata, berba već obavlja, takve nasade nemojte više tretirati.

Kasnije sorte voćaka, zaštitite od navedenih bolesti, a prednost dajte pripravcima kraće karence, te tretirajte samo one nasade u kojima se vrijeme trajanja karence, može ispoštivati. Protiv šupljikavosti lista na nektarinama i breskvama, koristite površinske pripravke Captan 50 WP, Captan 50 i Kastor (K-21 d). Protiv pepelnice upotrijebite Chromosul 80, Kalinosul 80 ( K-14 d) WG i Sumpor SC 80.

Vrlo je važno provesti zaštitu protiv truleži ploda. Pri tome koristite Switch 62,5 WG (K-7d), Teldor sc 500 (K-3d), Nativo 75 WG (K-7), Luna Experience SC (K-3d) ili Signum DF(K-7d). Breskvinog savijača i moljca pratimo pomoću feromonskih mamaca. U narednom razdoblju potrebno je usmjereno suzbijati ove štetnike insekticidima kraće karence, kao što su Affirm WG ili Runner SC, s karencom od sedam dana te Mospilan ili Coragen, karenca kojih je 14 dana.

Suzbijanje druge generacije šljivinog savijača također pratimo feromonskim mamcima, a usmjerenu zaštitu provodimo slijedećih dana, pri čemu prednost dajemo pripravku Coragen SC, s karencom od 14 dana.Vrlo je važno suzbijanje uzročnika crvljivosti, jer oni naknadno uzrokuju jaču pojavu truleži (Monilinia).

Od 01. siječnja prošle godine, svi proizvođači dužni su se pridržavati načela integrirane zaštite, prema Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća, koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Sukladno tome potrebno je pratiti ograničenja navedena za pojedina sredstva.

Prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja, pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana za upotrebu u RH, pročitajte u Fitosanitarsnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Varaždinskoj županiji održat će se tokom listopada, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Martina Borić, dipl.ing.agr.
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće Breskve Varaždinska tržnica Šupljikavost lista Pepelnica Krastavost Smeđa trulež plodova Hrđa Šljive Kraća karenca Nektarine Pepelnica Trulež plodova Breskvin savijač Feromonski mamci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]