Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Lintar
  • 25.04.2022. 08:35
  • Splitsko-dalmatinska, Split, Šolta

Prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika

Sadnja maslinika započela je ranih 2000.-tih, a od 2011. godine za njih se brine Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar.

Foto: Facebook/Marija Vučković
  • 314
  • 68
  • 0

Tvrtka Cemex Hrvatska i Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar na rekultiviranim površinama rudnika Sv. Juraj-Sv. Kajo zasadili su masline i od njih dobivaju nagrađivano ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar, a maslinike je u petak obišla ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Zadrugari i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement ministricu su upoznali s radom zadruge, upriličili degustarciju maslinovog ulja koje proizvode te joj uručili i sadnicu mlade masline koja je i zasađena u masliniku u znak obilježavanja Dana planeta Zemlje, izvijestili su iz Cemexa.

Ministrica je istaknula kako je djelovanje zadruge Lintar višestruko važno, kako je angažman zadrugara značajan i za očuvanje i organiziranje života u ruralnom prostoru, osobito u pogledu korištenja prirodnih resursa. 

"Ovdje se radi o prvom maslinovom ulju u Hrvatskoj nastalom iz rekultiviranih površina rudnika, koji od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a cjelokupan projekt Cemexa i zadruge Lintar je pravi primjer održivog razvoja i inovativnog pristupa", rekla je.

Višestruka okolišna i društvena korist 

Istaknula je i kako ekstra djevičansko maslinovo ulje koje proizvode posjeduje dodanu vrijednost koju toliko zagovaraju u Ministarstvu. 

"Ovaj je projekt primjer međusektorske suradnje i inspiracija drugim zajedničkim projektima u poljoprivredi, a predan zadružni rad, uz prepoznatljivost i vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, smjernice su za uspjeh koji vodi rastu i razvoju hrvatske poljoprivrede. Osobito mi je drago što je riječ o hrvatskim braniteljima koji su se borili za ovu zemlju i stvaraju iz nje plodove", kazala je..

Upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar Ante Grubišić je istaknuo da je članovima zadruge iznimno važna institucionalna podrška, kako u brizi za braniteljsku populaciju, tako i u provođenju poljoprivrednih projekata koji su izvrstan primjer rekultivacije prostora ranije korištenih za industrijsku proizvodnju.

"Projekti poput našeg kvalitetnije rastu ako su im na raspolaganju subvencije države, sredstva iz europskih fondova, ali i podrška u osmišljavanju programa, plasmanu proizvoda i svemu što pomaže u postizanju održive proizvodnje", poručio je.

Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder istaknuo je usmjerenost kompanije održivom razvoju te davanju doprinosa zajednicama u kojima kompanija posluje.

"Projekt Lintar donosi višestruku društvenu i okolišnu korist, od vraćanja autohtonih vrsta na padine Kozjaka do pružanja mogućnosti za društveno poduzetništvo našim braniteljima i zadrugarima", rekao je poručivši da je Lintar zaista sjajna priča i veseli svaka podrška koja se za njega može dobiti. 

Po podatcima iz priopćenja Cemexa, sadnja maslinika započela je ranih 2000.-tih, a od 2011. godine za njih se brine Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar.

Godišnje se u tim maslinicima, koji trenutno imaju oko 2.300 stabala, ubere prosječno pet tona maslina. Od njih se proizvede oko 900 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje od 2017. godine nosi i oznaku eko-proizvoda. Maslinici se, u skladu s planom rehabilitacije rudnika Cemexa Hrvatska, kontinuirano proširuju.

Priznanje Europske komisije 

Zadrugari svake godine sudjeluju na sajmovima i natjecanjima maslinara i uljara poput Noćnjaka i Masline te sustavno osvajaju medalje i priznanja za kvalitetu i pakovinu. Njihov trud i zalaganje donijelo je i skupnu nagradu Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Najnovije priznanje dolazi iz Europske komisije, odnosno inicijative pod nazivom The European Destinations of Excellence (EDEN), čiji je cilj implementacija uspješnih strategija usmjerenih na poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije. U svom izvještaju za 2022., EDEN među primjerima dobre prakse ističe i Cemex, koji provodi brojne projekte i uključenja dionika u svrhu očuvanja okoliša, zraka, mora, ali i podizanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, upravo ističući projekt Lintar, napominju.

Posjet Splitsko-dalmatinska županija nastavila sam sa županom Blaženko Boban i gradonačelnikom Solina Dalibor Ninčević...

Objavljuje Marija VučkovićPetak, 22. travnja 2022.

U okviru dvodnevnog radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministrica je posjetila i otok Šoltu. Obišla je vinograd Kalebić i održala sastanak s vinarima i maslinarima te predstavnicima općinskog vijeća na temu razvoja poljoprivrede na otoku, s posebnim naglaskom na vinogradarstvo, maslinarstvo, navodnjavanje i okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta. 

Vinograd Kalebić, kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, se nalazi na području Poganice te je jednim dijelom sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Od crnih sorti prevladava šoltanski dobričić, uz mali plavac, crljenak i merlot, a od bijelih je najzastupljeniji pošip.

Osim vinarije, obišla i uljaru Poljoprivredne zadruge Grohote-Šolta, koja je najstarija na otoku. Uz pomoć investicijske Mjere 4 Programa ruralnog razvoja kapacitet postojeće uljare dvostruko je povećan.

Uzgojem maslina ondje se bave 82 poljoprivredna gospodarstva na površini od 104 hektra, a Šoltansko maslinovo ulje nosi zaštićenu oznaku izvornosti na razini EU, ali je i dobitnik mnogobrojnih priznanja na raznim smotrama i manifestacijama. Na otoku djeluje Udruga Zlatna Šoltanka čiji su članovi u okviru NYIOOC natjecanja 2021. godine osvojili zlatnu medalju za dva ekstra djevičanska maslinova ulja. I na ovogodišnjem NYIOOC natjecanju 13 hrvatskih maslinovih ulja nagrađeno je zlatom, od kojih su dva ekstra djevičanska maslinova ulja proizvođača upravo s ovog otoka, zaključuju iz Ministarstva. 

Pri radnom posjetu Šolti s načelnikom Općine Šolta Nikolom Cecićem-Karuzićem obišli smo vinograd Kalebić, dijelom...

Objavljuje Marija VučkovićSubota, 23. travnja 2022.

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Projekt Lintar Poljoprivredno-braniteljska zadruga Tvrtka Cemex Hrvatska Rekultivirane površine Marija Vučković Ante Grubišić Alen Voloder

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]