Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retrovegetacija
  • 02.09.2018. 13:30

Procvale voćke kao u proljeće - kako spriječiti ovu štetnu pojavu?

U cilju spriječavanja pojave retrovegetacije, ključno je da se intervencije započnu na vrijeme, praktično čim se uoči ponovno bubrenje pupoljaka.

Foto: Pixabay/CallyL
  • 1.056
  • 38
  • 1

Cvjetanje voćki u kasno ljeto, odnosno pojava retrovegetacije, nije neuobičajen prizor. Ovih smo dana pisali o procvaloj višnji u Suhopolju, a na Facebooku ste nam se javili nizom komentara sa fotografijama voćki koje su procvale i u vašim voćnjacima i dvorištima. Dakle, evidentirana je pojava retrovegetacije na šljivi (Čačanska ljepotica) i višnji, ali i na krušci i jabuci. U pojedinim slučajevima bilježimo pojavu izraženog ponovnog cvjetanja - pojave koja je višestruko štetna za opću kondiciju voćnih stabala.

Procvale višnje u Suhopolju - mislile su da je ožujak

U cilju spriječavanja pojave retrovegetacije, ključno je da se intervencije započnu na vrijeme, praktično čim se uoči ponovno bubrenje pupoljaka. U nasadima jabuke i kruške, tretmane za spriječavanje retrovegetacije najbolje je započeti odmah nakon berbe. U tu svrhu kao standardna mjera koristi se kombinacija preparata na bazi etefona (preparat Ethrel) i NAA (preparat Obsthormon 24A). Obično se rade dva tretmana u razmaku od 10 dana. Također se mogu koristiti pojedini preparati iz grupe triazola, sa izraženim retardantskim efektom, preporuka je savjetodavca Mirka Jokića.

Pripremiti biljku za fazu mirovanja

Osim tretmana koji se rade neposredno nakon berbe, i druge intervencije koje se rade nešto kasnije, imaju pozitivan efekt na uvođenje biljaka u mirovanje. Preparati bakrom koji se rade u jesenskom periodu i tretmani za opadanje lista utječu na odrvenjavanje tkiva i pripremu biljaka za ulazak u fazu mirovanja.

Nažalost, u našim proizvodnim uvjetima, ne pridaje se dovoljno pažnje pravilnom prihranjivanju voćaka tokom sezone koje, osim dobivanja većih i kvalitetnijih prinosa, ima također i funkciju pravilnog uvođenja biljaka u jesensko mirovanje.


Povezane biljne vrste

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Tagovi

Retrovegetacija Cvatnja Voćke Šljiva Višnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]