Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Procvala voćka
  • 01.09.2018. 09:00

Procvale višnje u Suhopolju - mislile su da je ožujak

Razlog zbog kojeg voće procvjeta izvan uobičajenog doba cvatnje je obično temperaturni šok. Dolazak hladnijih noći, voćke su zamijenile proljećem, jer je takvo vrijeme sličnije ožujku, a tada inače cvjetaju, objašnjava Ana-Marija Čajkulić.

Foto: Pixabay/kopcan
  • 1.091
  • 100
  • 0

Nije da se i ranije nije događalo da voćka procvjeta kada joj nije red - na kraju zime ili na kraju ljeta. No, ovakvo ponašanje voća više nam je u fokusu kada znamo da klimatske promjene imaju sve veći utjecaj na priorodu - kako biljke, tako i ljude i životinje. 

Ovo je ljeto bilo više nego neobično. Počelo je već u proljeće. Sjetimo se samo onih visokih temperatura već u travnju, a onda je sunce okrenulo ploču u svibnju i to je trajalo, ako ćemo k'o brat bratu, tamo do druge polovice srpnja. 

Ovakve temperature nama ljudima su išle na živce, no biljke nemaju živce nego fino ugođen sustav koji je nastajao tisućljećima, pa se kod ovakvih promjena, recimo to ljudskim jezikom - zbune i ponašaju u odnosu na vanjske utjecaje. 

Petar Radovan: Poljoprivrednici će se morati prilagoditi klimi ili će propasti

Tako su ovih dana stabla šljive u Suhopolju - procvjetale. Prema riječima Ana-Marije Čajkulić, stručne savjetnice zaštite bilja u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi, cvatnja u ovo doba godine nikako nije uobičajena, piše Informativni centar Virovitica

"Razlog zbog kojeg voće procvjeta izvan uobičajenog doba cvatnje je obično temperaturni šok. Dolazak hladnijih noći, voćke su zamijenile proljećem, jer je takvo vrijeme sličnije ožujku, a tada inače cvjetaju", objašnjava Ana-Marija Čajkulić. 

Ovakvih će događanja biti sve više i na to moramo biti spremni pa pomoći i sebi i biljkama da sa što manje stresa prebrodimo ovo razdoblje. 
 


Tagovi

Procvala voćka Temperaturni šok Anam-Marija Čajkulić Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]