Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjaci i vinogradi
  • 13.02.2023. 09:00

Pregledajte voćnjak za manje problema u vegetaciji

Tijekom zimskog mirovanja mnogi smatraju da u voćnjacima i vinogradima nema aktivnosti, ali upravo to je ključno razdoblje za detaljnu zdravstvenu kontrolu nasada

Foto: Depositphotos/DJSrki
  • 1.304
  • 81
  • 0

Sve više izražene klimatske promjene značajno otežavaju kako voćarstvo tako i poljoprivredu u cjelini. Njihovoj ekspanziji danas doprinosi mnoštvo faktora, a u velikoj mjeri i poljoprivreda. Racionalnom upotrebom sredstava za zaštitu bilja dat ćemo značajan doprinos njihovu smanjenju, dobiti siguran proizvod za konzumaciju, a troškovi proizvodnje bit će značajno niži. Novi trendovi prema održivoj poljoprivredi bit će bazirani na znanju, a od velikog značaja je edukacija poljoprivrednika.

Zima je ključno razdoblje

Tijekom zimskog mirovanja mnogi smatraju da u voćnjacima i vinogradima nema aktivnosti, ali upravo to je ključan period za detaljnu zdravstvenu kontrolu nasada. Upotrebom adekvatne opreme u vidu povećala, neophodno je obaviti pregled jednogodišnjih izboja, dvogodišnjeg i trogodišnjeg drveta u krošnji, ramenih grana i trupa.

Tom prilikom treba sakupiti adekvatne reprezentativne uzorke koji će dati jasnu sliku o prisustvu prezimljujućih formi bolesti i štetnika. Uzorak da bi bio reprezentativan mora se sastojati od grana različite starosti, pozicija u krošnji i različitih dijelova voćnjaka. Time će se utvrditi prisutnost prezimljujućih formi štetnika ili sporonosnih organa patogena, te shodno tzv. pragovima štetnosti u velikoj mjeri spremnije dočekati i planirati kemijski tretmani u narednoj vegetacijskoj sezoni. Preveniranje pojave bolesti ili infestacije štetnika u nasadu jesu prvi i najznačajniji trenutak u procesu zaštite bilja u integralnom konceptu.              

Najznačajnije - lisne uši

Da bi se zimski pregled voćnjaka kvalitetno obavio potrebna je određena razina znanja poljoprivrednih proizvođača o tome koji su to štetni organizmi na koje obratiti pažnju u vegetacijskom mirovanju. Prvo treba pažnju obratiti na veliki broj polifagnih štetnika, među kojima su najznačajnije lisne uši koje prezimljavaju u stadiju jajeta. Jaja su položena obično na jednogodišnjim, a nekada i dvogodišnjim granama pojedinačno na kori. Neke vrste, kao npr. breskvina lisna uš (Myzus persicae) polaže jaja uz same pupoljke. Ukoliko se utvrdi brojnost od 25 jaja na jednom dužnom metru grančica, to je gotovo siguran znak da se prva generacija može očekivati u velikom broju ukoliko se ne provede adekvatan zimski kemijski tretman.

Osim lisnih, mogu se uočiti i štitaste uši. Jedna od najznačajnijih je štitasta uš šljive Lecanium corni koja je izuzetno polifagan štetnik, a osim u nasadima šljive može se pronaći i na vinovoj lozi, breskvi, lijesci. Vrlo je otporna na niske temperature, a prezimljava kao ličinka drugog stupnja. Detaljno obratiti pažnju na starije grane i deblo. 

Quadraspidiotus perniciosus ili kalifornijska štitasta uš je također izrazitno polifagan štetnik, a može se pronaći u nasadima jabuke, kruške, breskve, dunje, a nekada i vinove loze. Prezimljava kao ličinka drugog stupnja ispod štita na površini kore grana. Slabo je otporna na niske temperature te se veća brojnost obično može očekivati nakon blagih zima.

Posljednjih godina sve veći problem u nasadima jabuke predstavlja krvava uš jabuke Erisoma lanigerum koja prezimljava u stadiju ličinke u zoni korjenovog vrata na dubini od 10-15 cm, a manji dio u pukotinama ili ispod kore drveta. Vrlo su otporne na niske temperature i mogu izdržati do -27°C. Kolonije krvave uši je vrlo lako uočiti u u vidu bijele pamučaste navlake u pukotinama kore, ranama od rezidbe i deblu. Prag štetnosti u voćnjaku je 10% napadnutih stabala.       

Pregled obavite prije rezidbe (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Crveni voćni pauk, moljac, jabukin cvjetojed

Pregledom dvogodišnjih grana odnosno pupoljaka na istim, tijekom zimskog perioda mirovanja mogu se uočiti vrlo specifična jaja crvene boje crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) koji predstavlja vrlo polifagnu vrstu. Kako bi se prevenirala njihova masovna pojava, neophodno je odrediti broj jaja po pupoljku ili po metru dužnom grane, a prag štetnosti je 10 jaja po pupoljku ili 1000 jaja po metru dužnom. Ukoliko se ustanove navedeni pragovi štetnosti neophodno je tijekom vegetacije povesti računa o primjeni akaricida.        

Moljac Leucoptera malifoliella prezimljava u stadiju kukuljice u bijelom kokonu koji se uglavnom nalazi u pukotinama kore. Kritična brojnost je 10-20 kukuljica po stablu. Jabukin cvjetojed Anthonomus pomorum prezimljava kao odrasla jedinka unutar samog voćnjaka, dok različite vrste gusjenica u vidu jajnih legla često formiranih u samoj kruni biljaka, najčešće na skrovitim mjestima.         

U masliniku i malinjaku

Zdravstvenim pregledom maslinika tijekom mirovanja, a prije same rezidbe neophodno je utvrditi stupanj napada potkornjacima koji predstavljaju sve veći problem u suvremenom maslinarstvu.

Kontrola malinjaka je od vitalnog značaja za utvrđivanje prisustva prstenara maline Agrilus aurichalceus koji prezimljava u stadiju ličinke unutar napadnutog izdanka maline. Napad se vrlo lako uočava zbog zadebljanja samog izboja unutar kojeg je prisutna ličinka. 

Nasade agruma je značajno pregledati na prisustvo gljiva čađavica koje posljednjih godina nastaju kao posljedica napada narančinog trnovitog moljca Aleurocanthus spiniferus koji je vrlo značajan štetnik u Hrvatskoj.

Štetnik koji napada više od 90 biljnih vrsta potvrđen u dolini Neretve - koje mjere slijede?

Osim navedenih, od velikog značaja provjera voćnjaka i vinograda na prisustvo simptoma određenih bolesti na pojedinim dijelovima biljke kako bi se daljnjim agrotehničkim ili mehaničkim zahvatima isti uklonili. Uklanjenjem simptomatičnih biljnih dijelova smanjuje se infekcijski potencijal. Nasad maline je preporučivo prekontrolirati na prisustvo simptoma kestenjaste pjegavosti maline Didymela aplanata, dok je kod masline pažnju neophodno fokusirati na simptome raka, olovne bolesti i paunovog oka.

Mladice vinove loze nužno je detaljno pregledati na simptome crne pjegavosti Phomopsis viticola, a sam trs na prisustvo pojedinih sporonosnih organa patogena uzročnika bolesti trupa vinove loze.

Kod jabučastog voća obratite pažnju kako grane tako i deblo jer je moguće prisustvo rak rana uzrokovanih fitopatogenom bakterijom Erwinia amylovora, kao i fitopatogenih gljiva Nectria galligena i Nectria cinnabarina. Kod koštičavih voćnih vrsta se također preporuča kontrola na prisustvo rak rana gdje se kao uzročnici mogu javiti određene patogene gljive i bakterije.  Otpalo lišće i mumificirani plodovi su idealno mjesto za prezimljavajuće forme različitih fitopatogenih gljiva kao što su: Monilia laxa, Monilia fructigena, Monilia fructicola, Polystigma rubrum, Blumeriella japi, Stigmina carpophila, Venturia inaequalis.

U otpalom lišću preživljavaju i različite polifagne insektarske vrste, kao što je veliki broj minera.

Otklonite i mumificirane plodove (Foto: Depositphotos/caocao1211967.gmail.com)

Mehaničke i agrotehničke mjere

Na bazi svega navedenog, nužno je provesti sve mehaničke i agrotehničke mjere. Uklanjanje otpalog lišća i mumificiranih plodova je prvi korak u integralnom konceptu zaštite bilja, da bi se kasnije rezidbom uklonili svi oboljeli biljni dijelovi s izraženim rak ranama.

Uklanjanjem grančica ili mladica s prisutnim štetnicima, struganjem kore kako bi se uklonili kokoni ili uklanjenjem jajnih legla pojedinih vrsta gusjenica značajno će se smanjiti njihova brojnost u vegetaciji.

Jedna od najznačajnijih sugestija svim voćarima i vinogradarima je obavezno iznošenje i spaljivanje svih orezanih biljnih djelova iz voćnjaka i vinograda. Greške koje se iz godine u godinu ponavljaju u vidu deponiranja orezanog biljnog materijala u samom voćnjaku se moraju u potpunosti iskorijeniti.

Dopuštanje zakorovljenosti voćnjaka i vinograda u zimskom razdoblju mirovanja je također kardinalna greška, jer upravo korovska flora često služi kao idealna sredina za prezimljavanje mnogih patogena ili štetnika.

Također, značajan je i tajming primjene sredstava za zaštitu bilja. Kemijske tretmane, kombinacijom mineralnih ulja i bakrenih preparata najbolje je odraditi neposredno pred kretanje vegetacije kada su štetnici u procesu aktivacije iz perioda hibernacije, a samim tim pokazuju najveći stupanj osjetljivosti prema primijenjenim sredstvima za zaštitu bilja. Pritom svakako voditi računa da sredstvo za zaštitu bude pravilno aplicirano na same vrhove mladica, pukotine kore trupa i račve ramenih grana kako bi se suzbile sve prezimljujuće forme štetnika.                                    


Tagovi

Pregled voćnjaka Štetočine Lisne vaši Bolesti u voćnjaku Zimski period


Autor

Bogoljub Kandic

Više [+]

Inženjer biljne proizvodnje i magistar fitomedicine, rukovoditelj vrtnog centra i rasadnika u Podgorici. Prati proizvodnju i savjetuje brojne proizvođače u sadnji, rezidbi, ishrani i zaštiti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]