Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štitasti moljac
  • 04.02.2023. 10:50
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Štetnik koji napada više od 90 biljnih vrsta potvrđen u dolini Neretve - koje mjere slijede?

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje narančinog trnovitog štitastog moljca.

Foto: Matko Begović/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.055
  • 74
  • 0

Potvrđen je prvi nalaz narančinog trnovitog štitastog moljca na području grada Opuzena na čiju su prisutnost nedavno upozorili sami proizvođači.

Riječ je, navode iz Ministarstva poljoprivrede, o karantenskom štetniku na području Europske Unije, podrijetlom iz Azije, koji je u Hrvatskoj prvi puta utvrđen 2012. te je tada adekvatnom provedbom mjera iskorijenjen.

Donesena je Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje ovog moljca – Aleurocanthus spiniferus (Quaintance), pri čemu se pozitivni lokalitet Opuzen nalazi izvan demarkiranih područja.

Proizvođači agruma upozoravaju na pojavu novog karantenskog štetnika

"Zbog važnosti proizvodnje agruma na području doline rijeke Neretve, nužno je provođenje svih mjera sprječavanja širenja i suzbijanja na novozaraženom području, na kojem će Ministarstvo poljoprivrede u nadolazećem periodu povećati broj pregleda", napominju. 

Opasan polifag 

U slučaju sumnje na prisutnost karantenskog  štetnika u nasadu obratiti se treba Sektoru za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata RH ili Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu-Centar za zaštitu bilja na kontakte: fitosanitarna.inspekcija@dirh.hr 01/2375-100, czb@hapih.hr 01/2311-640. 

Navode i da je ovaj štetnik prvi puta u proizvodnim nasadima (mandarine) zabilježen u Konavlima 2018. godine, a od tada se proširio prema sjeverozapadu Dubrovačko-neretvanske županije te prema Splitsko-dalmatinskoj županiji (otoci Hvar i Brač te područje Makarske).

Narančin trnoviti štitasti moljac je polifag koji napada više od 90 biljnih vrsta, pa je tako do sada u Hrvatskoj ovaj štetnik osim u nasadima agruma nađen i na vinovoj lozi te na nekoliko voćnih vrsta (marelica, trešnja, nar, smokva, nešpula, dunja), ukrasnih (ruža, petolisna lozica, lovor višnja) i divljih biljnih vrsta (bršljan, pasja ruža).

Izravne štete na biljkama uzrokuju ličinke i odrasli razvojni stadiji štetnika sisanjem biljnih sokova na naličju listova, dok su neizravne štete posljedica izlučivanja obilne medne rose na kojoj se razvijaju gljive čađavice što za posljedicu ima smanjenu respiraciju i fotosintezu biljke te gubitak tržišne vrijednosti plodova. Izrazito napadnuti listovi, dodaju, mogu otpasti, a uslijed jakog napada porast mladica je smanjen.

Mehaničko i kemijsko suzbijanje 

Propisane mjere suzbijanja i sprečavanja širenja su uklanjanje i uništavanje pojedinačnih zaraženih biljaka domaćina ili dijelova zaraženih biljaka. Osim mehaničkog uklanjanja, suzbijanje se obavlja i primjenom kemijskih insekticida ili bioloških insekticida na svim biljkama domaćinima.

"Zbog gospodarske važnosti i rizika koje štetnik predstavlja za domaću poljoprivredu, nad njime se od 2015. provodi sustavni nadzor. U nadzor su uključeni administrativni, stručni, znanstveni i materijalni resursi Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Državnog inspektorata", ističu dalje.

Nadzor se financira iz Državnog proračuna. HAPIH je tijekom 2022. godine na program nadzora štetnih organizama utrošio 1,2 milijuna kuna, pri čemu je nadziran 71 organizam te je jedan od njih i Aleurocanthus spiniferus.

"Uz spomenute aktivnosti, od prvog nalaza štetnika u Hrvatskoj također se sustavno radi na edukacijama poljoprivrednika i stručnjaka te na javnim kampanjama", kažu iz resornog ministarstva. 


Tagovi

Karantenski štetnik Narančin trnoviti štitasti moljac Polifag Dolina Neretve Suzbijanje Demarkirana područja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Arheološka senzacija: Renovirao vinski podrum pa pronašao kosti mamuta

Austrijski vinar koji je renovirao svoj vinski podrum došao je do nesvakidašnjeg otkrića - kostiju prapovijesnih mamuta, piše BBC.  Istraživači s Austrijskog arheološkog...

Više [+]