Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voćki
  • 03.01.2023. 07:30

Prednosti i mane proljetne sadnje voćaka

Možda niste stigli sve posaditi tijekom jeseni, ali ne propustite proljeće za sadnju.

Foto: Depositphoto/baza178
  • 3.599
  • 202
  • 0

Ako iz nekog razloga još uvijek niste posadili željene sadnice voća ili ukrasnog drveća, možete to učiniti u proljetnom terminu. Točno je da je najbolja jesenska sadnja, jer će mlade sadnice imati vremena priviknuti se na novu okolinu, a korijen će se aktivirati i razviti novu mrežu.

To će omogućiti da mlado drvo svu energiju na proljeće usmjeri na rast.

Manja opasnost od izmrzavanja

Sadnja u proljeće ima svoje mane, ali i prednosti. Kada zakasnimo sa sadnjom u jesen sadnice nemaju vremena prilagoditi se u slučaju da dođe do naglog zahlađenja i izmrzavaju. U proljetnom terminu je manja opasnost od izmrzavanja. Veća je opasnost da ćemo zakasniti sa sadnjom kada je biljka već razvila listove i nastupaju topli dani koji dovode do njenog isušivanja.

Zalijte s jednom do dvije kante vode

Sam posao sadnje je najbolje obaviti dok su pupoljci na granama još uspavani, a posebnu pažnju je potrebno obratiti na zalijevanje tijekom cijele vegetacije kako bi korijenu dali mogućnost da se što bolje razvije.

Prije sadnje podrežite korijen kako biste ga osvježili i uklonili sve slomljene i suhe dijelove. Tako ćete aktivirati njegov rast. Također, potopite ga u otopinu ilovače, balege i vode u odnosu 1:1:1.

Sadnja u pripremljene jame

Prilikom sadnje obratite pažnju na razmak između stabala. On se kreće od 1,5 do 6 m i više ovisno od vrste. Najbolje je sadnu jamu iskopati jedan do dva tjedna ranije. Na dno se postavlja drenažni sloj, a u slučaju da postoji opasnost od napada glodavaca zemlji se može dodati izdrobljeno staklo i sve izmiješati.

Ovisno od vrste dodaje se gnojivu koje će u startu ishraniti posađenu biljku. Korijen ne smije doći u kontakt s gnojivom. Između treba biti sloj zemlje.

Projektiranje i podizanje voćnjaka - od prvog do posljednjeg koraka

Dimenzije jame su u promjeru 60 do 100 cm i dubine 50 do 80 cm. Pravilo je da je potrebno iskopati 1,5 veću rupu od veličine korjenove bale. Obavezno uz sadnicu postavite kolac za koji ćete je vezati. Nemojte ga preblizu postavljati kako ne bi oštetili korijen.

Dubina sadnje treba biti približno kao u rasadniku, a korijenov vrat oko 3 cm iznad površine zemlje. Utabajte zemlju oko sadnice da se napravi kružno udubljenje koje će zadržavati vodu. Zalijte s jednom do dvije kante vode. Zalijevanje je potrebno nastaviti u vegetacijskom periodu, a bit će od velike koristi da se područje oko sadnice malčira.


Tagovi

Sadnja voćaka Sadnja drveća Sadnja sadnica Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.