Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinari oprez
  • 18.04.2017. 12:00

Pojačana je aktivnost potkornjaka u maslinicima

Pojačana je aktivnost potkornjaka, a najugroženija su oštećena stabla!

Foto: bigstockphoto.com, peuceta
  • 2.130
  • 93
  • 0

Pojačana je aktivnost potkornjaka, a najugroženija su oštećena stabla! Evo kako se obraniti od tog opasnog štetnika. Potkornjaci se javljaju u većem broju na oštećenim i oslabljenim maslinama nakon pretrpljenog stresa.

Na području cijele Splitsko-dalmatinske županije tijekom zimskog razdoblja zabilježen je nedostatak oborina, a u siječnju niske temperature koje su na pojedinim lokalitetima značajnije oštetile masline, te stvorile preduvjete za veći napad potkornjaka.

Lovni snopići do početka svibnja

Za smanjenje brojnosti potkornjaka mogu se izraditi lovni snopići od desetak svježe odrezanih grančica maslina, promjera od 1 cm, dužine oko 30 cm. Lovni snopići se objese u krošnju masline i drže do kraja travnja najdalje početka svibnja kada se iznose iz maslinika i obvezno spaljuju.

Za lov potkornjaka mogu se koristiti i crvene ljepljive ploče u kombinaciji s lovnim posudama (tj. plastičnim bocama punjenim 94% etilnim alkoholom razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1) koje privlače odraslog insekta.

Plastičnim bocama potrebno je pri vrhu izbušiti rupice, postaviti ih ispod ljepljive ploče te pričvrstiti blizu debla u visini očiju. Broj postavljenih lovki ovisi o brojnosti potkornjaka u pojedinim maslinicima.

Odstranjivanje polusuhih grana

Također, odstranjivanjem svih polusuhih grana smanjuje se mogućnost naseljavanja potkornjaka, kaže Silvija Marušić, dipl. ing. agr. iz Savjetodavne službe Splitsko-dalmatinske županije.

Maslinarima se preporučuje da iz maslinika iznesu i spale odrezane grane nakon rezidbe, te također grane koje su se osušile kao posljedica hladnog vremena. Samo dio grančica maslinari mogu ostaviti kao mamac za navedenog štetnika.

Foto: bigstockphoto.com, peuceta


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Potkornjak Masline Niske temperature

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰