AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » Podrezivanje korijena voćaka za reguliranje rodnosti

Podrezivanje korijena voćaka za reguliranje rodnosti

Pomotehnička mjera

Podrezivanje korijena voćaka za reguliranje rodnosti

Datum: 14.01.2018. 07:30

Kategorija:

Voćarstvo

Podrezivanje korijena daje značajne rezultate, a izvodi se u razdoblju zimskog mirovanja.

Podrezivanje korijena je pomotehnička mjera u voćarstvu, koja se primienjuje u svrhu reguliranja rodnosti, posebno kod bujnih sorti voćaka. Daje značajne rezultate, a izvodi se u razdoblju zimskog mirovanja.

Kada se izvodi podrezivanje korijena?

Mjera se izvodi u godini kada nije velika rodnost, da bi se smanjila bujnost. Korijen se može podrezivati s jedne ili obje strane, a bolje je s jedne, krajem studenog ili krajem veljače.

"Radi li se s obje strane, pogotovu kod mladih nasada, podrezivanje se jako odrazi na kvalitetu plodova u istoj godini, najviše na krupnoću", napominje dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Sanja Čokojević.

Kako se izvodi podrezivanje korijena?

Za podrezivanje korijena koristi se kosi (do 45º) ili vertikalni nož, odnosno priključni stroj čiji je nož radno tijelo. Pod kojim kutom i na kojoj udaljenosti od debla će se raditi podrezivanje, ovisi o podlozi i bujnosti stabala.

"Ovu mjeru obavljamo na udaljenosti od stabla od 20 cm do 50 cm. Ako izvodimo rezidbu samo jedne strane, tada režemo na manjoj udaljenosti, a ako je provodimo s obje strane tada režemo na većoj udaljenosti od debla voćke", objašnjava Čokojevićeva.

Što se dobiva podrezivanjem korijena?

Ovom mjerom se smanjuje alternativna rodnost, utječe se na diferencijaciju cvjetnih pupoljaka i ostvarivanje redovnije rodnosti. Ujedno se povećava aktivnost citokinina, koji pospješuje transport kalcija, čime se poništava negativan učinak giberelina (koji ometa translokaciju kalcija u plodu).

"Rezidba korijena, koja je provedena u pogrešno vrijeme ili prejako, može imati za posljedicu prejako smanjenje volumena korijena, a time i prejako smanjen rast, velik udio manjih plodova. U sušnim godinama moguć je i stres od suše", kaže Sanja Čokojević i dodaje da je važno konzultirati stručnjake.

Foto: jwcoop / Pixabay

Broj pregleda članka: 2958; Uspješnost članka: 214.9

Tagovi: Pomotehnička mjera

Ključne riječi članka: podrezivanje, korijena, vocaka, za, reguliranje, rodnosti, korijena, podrezivanje, udaljenosti, strane, prejako, izvodi, rodnosti, podrezivanje korijena


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.