Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita mandarina
  • 08.05.2023. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Pisali Plenkoviću: Shvatite problem proizvođača ozbiljno i iskomunicirajte ga s mjerodavnima

O problemu neprovođenja suzbijanja karantenskog štetnika Sredozemne voćne muhe pisali su resornom ministarstvu. Kako je odgovor izostao, sad su se obratili predsjedniku Vlade, ali i Saboru.

Foto: Ž. Bjeliš, G. Gazdek
  • 1.645
  • 177
  • 0

Kako do danas iz Ministarstva poljoprivrede nisu dobili odgovor na niti jedan poslani dopis, kao ni odgovor hoće li biti provedbe programa suzbijanja karantenskog štetnika Sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata u dolini Neretve u 2023. godini, proizvođači mandarina udruženi u udrugu "Neretvanska mladež" pisali su premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijani Petir. 

"Molimo Vas da što prije ovaj problem proizvođača iskomunicirate s mjerodavnima, poduzmete sve vama raspoložive mogućnosti i utjecaje na razini Europske unije i omogućite daljnje provođenje programa suzbijanja SIT tehnikom", navode u pismu kojeg potpisuje mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge i član upravnog odbora HPK. 

Omogućite nam sigurnu proizvodnju 

Napominju da, uvažavajući činjenicu da je Hrvatska dio Zajedničke poljoprivredne politike, okolišne mjere i smanjenje upotrebe pesticida te pozivajući se na jednakost i solidarnost svih članica EU, opći interes suzbijanja daljnjeg širenja karantenskih štetnika, kao i ambiciozni plan povećanja produktivnosti hrvatske poljoprivrede, mole ih da ovu temu shvate vrlo ozbiljno te da sinergijskim djelovanjem omoguće proizvođačima sigurnu proizvodnju i dostojan dohodak bez problema u plasmanu mandarina na tržište EU, ali i tržišta trećih zemalja.

Podsjećaju da se program suzbijanja ovog karantenskog štetnika u dolini Neretve provodi dugi niz godina. Biološka metoda bez upotrebe pesticida kroz sve je te godine pokazala iznimnu učinkovitost, pod upravljanjem je Ministarstva poljoprivrede, a provodi ga Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u.

Saznavši da je ono upitno, još 16. siječnja uputili su dopis Ministarstvu kako bi ih potaknuli i upozorili na daljnju provedbu programa. S obzirom da dosadašnji dobavljač kukuljica iz Izraela više ne proizvodi iste, bilo je potrebno okrenuti se drugim izvorima. Drugi nama najbliži je u Španjolskoj pa su očekivali da će resorno ministarstvo uspostaviti kontakt i dogovoriti suradnju s tim dobavljačem.

"Međutim, prije nekoliko dana, proširila se neslužbena informacija da od programa za ovu godinu nema ništa", opisuju dalje navodeći da je iz dostavljenog Akcijskog plana suzbijanja sredozemne voćne muhe 2023.-2025. vidljivo da nema namjere daljnjeg suzbijanja ovoga štetnika, nego tek njegovo praćenje.

Ove godine urod kakvog nije bilo pet godina 

Potom su 27. svibnja dostavili očitovanje na Akcijski plan te zatražili ozbiljniji angažman svih mjerodavnih, kako bi se program nastavio barem u dosadašnjem opsegu te zatražili odgovor hoće li se se on nastaviti ili neće. Do danas, odgovora nema. 

Upitna proizvodnja mandarina - ove godine nema zaštite od sredozemne voćne muhe?

Upozoravaju i da prisustvo štetnika u plodovima mandarina podrazumijeva povrat i uništavanje čitave pošiljke. Zaražene plodove nije moguće komercijalizirati, a štete mogu iznositi i 100 posto.

"S obzirom na obilnu cvatnju mandarina ove godine očekujemo značajan urod na cca 2.000 ha, kojega nemamo već unazad pet godina. Iz tog razloga su proizvođači i trgovci mandarinom veoma zabrinuti zbog daljnjeg neprovođenja programa suzbijanja", naglašava Bjeliš. 

Kaže i da je zadnjih dana do njih došla informacija kako je razlog daljnjeg neprovođenja programa banalan, a to je nemogućnost dobavljača da izda e-račun. Međutim, službenu informaciju o tome još nisu dobili.


Tagovi

Proizvođači mandarina Sredozemna voćna muha Karantenski štetnik SIT tehnika Neretvanska mladež Željko Bjeliš Andrej Plenković Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?