Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 04.03.2023. 10:30

Pet popularnih trendova može povećati prodaju jabuka?

Svjetska potrošnja godinama je u padu. No, ima nade za kraljicu voća.

Foto: Bigstock/IuriiSokolov
  • 1.003
  • 89
  • 0

Jabuka, koja se naziva i kraljicom voća, sve se manje koristi i njena potrošnja u svijetu pada. Prema procjenama, prosječna svjetska potrošnja je 12,2 kilograma.

Uz to i negativni utjecaji klimatskih promjena, naročito suše i mrazevi, doprinose sve slabijoj prodaji. Također, proizvođači slabo primjenjuju novitete u pakiranju i prodaji ovog voća. Prema riječima jednog od vodećih stručnjaka iz sektora poljoprivrede u susjednoj BiH, dr.sc. Dalibora Dončića, još je uzroka.

"Ovisi koliki su prihodi stanovništva, to jest mogu li kupiti jabuke, zatim porastu godina konzumenata, cijenama, nižem sadržaju hranjivih tvari u odnosu na ostale voćne vrste, kao i zbog nezadovoljstva potrošača zbog lošeg sortimenta", kaže Dončić.

Proizvođači slabo primjenjuju novitete u pakiranju

On navodi i četiri faktora koji determiniraju sektorsku stabilnost proizvodnje i potrošnje jabuka, a to su:

  • novi ulasci, odnosno, zamjenski proizvodi,
  • dobavljači, 
  • kupci,
  • rivalstvo unutar sektora.

Jeftinije voćke opasne su za prodaju jabuka, naročito južno voće, među kojima prevladavaju banane i naranče. Banane su u svijetu najpopularnije voće zbog čega se i u našim trgovinama prilikom vaganja, obilježavaju brojem jedan.

Kako povećati prodaju?

Doktor Dončić ističe pet trendova koji su popularni u svijetu, a koji oblikuju budući biznis prodaje svježih jabuka. To su: pakiranje, stare sorte, regionalnost, grickalice i zdravlje. Ako se ovi trendovi ne počnu više koristiti i kod nas, jabukama se ne piše dobro.

Naime, prilikom pakiranja jabuka sve manje se koristi plastika. Umjesto nje, u upotrebi je kartonska ambalaža, s jednom do četiri jabuke. Stare sorte oduvijek su bile privlačne, naročito starijim ljudima, a privlače i medijske kuće što povećava popularnost među stanovništvom. Posljednjih godina sve je veća potražnja za starim, autohtonim sortama. Neke od njih dobivaju sve više na značaju, a i cjenovno su u rangu najnovijih i najskupljih sorti.

Bolje je jesti jabuke nego slane grickalice, poručuje Dončić

"Što se tiče regionalnosti, najbolji primjer je sorta iz Njemačke - Fraulein. To je nova sorta koja se uzgaja u cijeloj Njemačkoj i proizvod je suradnje šest njemačkih zadruga. Počeli su s prodajom u jesen 2020. godine i žele da ova sorta postane poznata u cijeloj zemlji. Žele razviti koncept regionalnosti u trgovini hranom i na tržnicama, da njemački kupci prihvate tu sortu kao svoju i postanu svjesni značaja njene prodaje", navodi Dončić.

 

Jabuke kao grickalice

Isto tako, jabuke mogu biti i grickalice koje se, zajedno s bezalkoholnim pićima, najviše prodaju po trgovinama. Dončić navodi primjer Rockit apples s Novog Zelanda. "To su male jabuke, slatke, a zahvaljujući nedovoljno razvijenoj jezgri, mogu se jesti čitave. Stanovništvo, tj. potrošači žele biti u pokretu i imati kod sebe nešto što mogu pojesti usput, kao grickalice. Da bi se ispoštovao i zdravstveni aspekt bolje je jesti jabuke nego slane grickalice koje su često nezdrave. Rockit jabuke podržavaju takav koncept. Mogu se i reciklirati jer nisu pakirane u plastičnoj ambalaži što je dodatna prednost" tvrdi Dončić.

Može li biofortifikacija riješiti problem pothranjenosti ljudi?

I na kraju, što se tiče zdravlja, jedna od mjera koja se provodi u svijetu je biofortifikacija. Ona predstavlja agronomske i oplemenjivačke postupke obogaćivanja jestivih dijelova biljaka esencijalnim elementima. Dončić također navodi primjer Njemačke gdje je razvijena jedna od tih tehnika. Točnije, u jabuku, u sortu Selstar, unosi se selen specijalnim gnojivima puten folijarne ishrane. Jabuka inače sadrži selen, a dodan folijarno prirodna je alternativa suplementima prehrane.


Tagovi

Dalibor Dončić Selstar Fraulein Selen Prodaja jabuka Reciklaža Pakiranje jabuka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]