Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanska mladež
  • 02.12.2020. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Otvoreno pismo proizvođača mandarina: Još čekamo obećanja iz rujna

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", poslala je otvoreno pismo ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Foto: Bigstock/  siculodoc
  • 378
  • 210
  • 0

Otvoreno pismo ministrici poljoprivrede Mariji Vučković poslala je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", a glavni razlog kako navode je taj što od zadnjeg sastanka, održanog 6. rujna nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. 

Navedeni sastanak, navode, kojemu su osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a, HPK, HVZ, predsjednice Povjerenstva za mandarine, ravnateljice DUNEA-e, gradonačelnika i dogradonačelnika Metkovića, sudjelovala i tri člana Udruge, protekao je temeljito, sveobuhvatno i sa zadanim zaključcima i zaduženjima.

"Međutim, nakon njega pa sve do danas, ništa od zaključenog nije urađeno ili mi kao Udruga o tome nismo informirani“, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Brojni zaključci, a povratne informacije nema?

Kako bi stvar bila jasnija, navodeći kroz 11 točaka o čemu se sve razgovaralo, podsjetio je da su zatražili da se o mandarini, kao prvoj voćnoj vrsti u Hrvatskoj povede više brige te da se krene u smjeru uspostave institucije koja bi sveobuhvatno radila na njoj. 

"Mladih agronoma, spremnih na izazove i učenje u dolini Neretve ima, međutim oni ovdje stručno propadaju, a s njima i cjelokupna poljoprivredna proizvodnja“, naglasio je.

Vučković: Povlačenje mandarina nije moguće, a nepoštene otkupljivače prijavite

Također, važna stavka, a o kojoj se, kaže, i najduže raspravljalo na sastanku je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Iako je još prošle godine obećana organizacija sastanka s djelatnicima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i otkupljivačima te da će se poduzeti određene mjere, ove se ponovilo isto. 

"Isti scenarij nepoštivanja zakona, nevaganja i neizdavanja otkupnog bloka, manipulacije na kalibrima i velike krađe na pojedinim otkupima“, ističe, između ostalog, u otvorenom pismu.


Dokumenti


Tagovi

Neretvanska mladež Marija Vučković Sastanak Otvoreno pismo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]