Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 08.12.2020. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Povlačenje mandarina nije moguće, a nepoštene otkupljivače prijavite

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odgovorila je na otvoreno pismo koje joj je poslala Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
  • 3.598
  • 503
  • 0

Na otvoreno pismo koje joj je poslala Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", a kojim su naveli da od sastanka u rujnu nisu dobili povratnu informaciju je li se nešto od dogovorenog učinilo odnosno čini, odgovorila je danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Kako navodi, po održanom sastanku Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je u suradnji s nadležnim Sektorom za fitosanitarnu politiku Ministarstva provela sveobuhvatnu analizu zdravstvenog stanja voćnjaka agruma u Dolini Neretve.

Povlačenje nije moguće, potpora proizvođačima je

Traženo izvješće je u obliku Elaborata s posebnim naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju kao glavno uzgojno područje, a u njemu su dane i preporuke u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite i proizvodnje agruma. 

Kada je u pitanju povlačenja mandarina s tržišta, istaknula je da prijašnje upostavljanje takve mjere proizlazili iz mehanizma koji je pokrenula Europska komisija uslijed rješavanja poremećaja na tržištu zbog krize u gospodarskim odnosima s Ruskom federacijom. Prema odluci EK, ona je ukinuta i mjera kao takva nije moguća. Hrvatska je ne može autonomno pokrenuti s obzirom na pravila Zajedničke poljoprivredne politike.

Otvoreno pismo proizvođača mandarina: Još čekamo obećanja iz rujna

U odgovoru stoji i da je Ministarstvo osiguralo 70 milijuna kuna te izradilo prijedlog Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid 19 koji je upućen Komisiji na odobrenje. 

Dostavite podatak o otkupljivaču/ima

Programom su predviđena dodatna sredstva proizvođačima čije poslovanje je bilo narušeno u ovom tromjesečju i to onima u sektoru tovnog govedarstva, svinjogojstva, krumpira, jabuke i mandarine. 

"Kada govorite o problemu u otkupu i nepoštenim trgovačkim praksama, ponovno upućujemo da nam se dostavi podatak o kojem se točno otkupljivaču/ima radi, a kako bi Agencija mogla ispitati postoje li uvjeti za pokretanje upravnog postupka", stoji između ostalog u odgovoru ministrice kojeg cjelovito možete pročitati u dokumentu ispod teksta, 

Također, možete pročitati i Elaborat o zdravstvenom stanju agruma u Hrvatskoj koje su poslali iz Ministarstva, kao i popis korisnika tzv. covid potpora primarnim proizvođačima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Otvoreno pismo Ministrica Odgovor Marija Vučković Neretvanska mladež


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!