Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagoda
  • 30.06.2018. 09:00

Njega nasada jagode nakon berbe za formiranje rodnog potencijala

Tijekom ljeta uklanjajte starije lišće i navodnjavajte, a postoji još nekoliko agrotehničkih mjera, koje je važno primijeniti.

Foto: Pixabay / malubeng
  • 3.712
  • 196
  • 0

Primjena agrotehničkih mjera nakon berbe jagoda utječe na to koliko će se diferencirati cvjetni pupoljci. One podrazumijevaju: uklanjanje vriježa, održavanje i obradu zemljišta, uništavanje korova, gnojidbu navodnjavanje i zaštitu od bolesti i štetnika. Rodni potencijal se nakon ovih mjera formira počevši od rujna, pa sve do polovice studenog.

Uklanjanje vriježa i lišća

Vriježe je potrebno, nakon berbe jagode, uklanjati u više navrata, sve dok izbijaju, budući da jagode bez vriježa daju veći prinos za 50-70 posto. "Vriježe se zakidaju škarama, nikako ih ne treba kidati vučom, jer se time povrjeđuju bokori jagode", napominje savjetodavac Goran Svetozarević. Dodaje da treba provesti i uklanjanje starijeg lišća, u više navrata poslije berbe, tijekom ljeta.

Čista obrada zemljišta i gnojidba

Zemljište se održava u čistoj obradi, radi razbijanja pokorice, uništavanja korova i čuvanja vlage plitkom obradom (od pet do sedam centimetara), zbog plitkog korijenovog siustava biljaka. Kombinira se s uklanjanjem vriježa.

Osnovnu gnojidbu kompleksnim mineralnim gnojivima potrebno je primijeniti tijekom rujna, a dopunsku dušikom tijekom ljeta inkorporacijom - direktnim dodavanjem u zemljište. "Tijekom ljeta se može obavljati prihrana preko lišća nekim preparata s makro i mikroelementima, koji se mogu primjenivati sa sredstvima za zaštitu", savjetuje Svetozarević.

Navodnjavanje -  osnova suvremene proizvodnje jagoda

Jagoda ima dosta potrebe za vodom, zbog plitkog korijenovog sustava. Navodnjavanje bi zato trebalo biti osnova suvremene proizvodnje jagoda. "U periodu poslije berbe jagode obično se javlja sušan period, kada je potrebno primijeniti navodnjavanje radi što uspješnijeg formiranja cvjetnih pupoljaka u kasnijem periodu. Navodnjavanje se može obavljati brazdicama ili još bolje sustavom 'kap po kap'", ističe Svetozarević. 

Zaštita nasada jagode

Dodaje da je potrebno štititi nasad jagode od pjegavosti lista i drugih bolesti i štetnika. Starije lišće jače zahvaćeno ovom bolešću, potrebno je sakupljati i iznijeti iz nasada.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Jagoda Nasad jagode Agrotehničke mjere Uklanjanje vriježa Gnojidba Navodnjavanje Pjegavost lista jagode


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo