Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 08.11.2019. 10:30

Najopasnija biljna bakterija: Na vidiku rješenje problema zvanog "ubojica maslina"

Daljinska senzorna tehnologija može doprinijeti ranom otkrivanju bakterije Xylella fastidiosa otkrivanjem pre-vizualnih simptoma na biljkama domaćinama, rekao je Sybren Vos, jedan od vodećih stručnjaka Agencije za sigurnost hrane EU za bakteriju Xylella.

Foto: Depositphotos/digicomphoto
  • 971
  • 89
  • 0

Rezultati inovativnog istraživanja, financiranog od strane Europske unije te predstavljeni na nedavnoj znanstvenoj konferenciji, sugeriraju da bismo mogli biti korak bliže u rješavanju problema zvanog "ubojica" stabala masline, štetnika Xylella fastidiosa.

Konferencija, koja je održana na Korzici, i na kojoj je sudjelovalo oko 350 specijalista za zdravlje biljaka iz cijelog svijeta, fokusirala se na načine na koje znanost može pomoći u pronalaženju rješenja za biljne štetnike koji pustoše Europu

Uzrokuje propadanje maslinika širom Europe

Xylella fastidiosa je bakterijska bolest koja uzrokuje propadanje maslinika.

Prvo je otkrivena u Italiji 2013. godine, nakon čega se počela brzo širiti po južnoj Europi. Sada je identificirana u Francuskoj i Španjolskoj, gdje je bolest pogodila više od 134.000 hektara, i to od listopada 2016. godine. 

Neki od događaja predstavljenih na konferenciji uključivali su inovativnu upotrebu tehnologije za praćenje širenja ove bolesti.

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa – nova prijetnja poljoprivredi

Najnovija dostignuća europskih istraživačkih projekata koji rade na Xylelli fastidiosa uključivali su i konačne rezultate četverogodišnjeg projekta Horizon 2020, Štetni organizmi koji prijete Evropi (POnTE). U sklopu projekta PonTE, istraživači su proučavali biološke, genetske i epidemiološke aspekte bakterije kako bi omogućili usmjeriti nadzor biljnih štetnika.

Još uvijek nije poznat način iskorjenjivanja ove razorne bolesti, čije širenje ne pokazuje znakove usporavanja. Xylella je stoga postala veliki razlog za zabrinutost.

Daljinska senzorna tehnologija

Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući opsežnim istraživanjima koja su usredotočena na borbu protiv bolesti. Daljinsko istraživanje, posebno, moglo bi pokazati neprocjenjivo sredstvo koje nam omogućava predvidjeti i spriječiti buduće širenje Xylelle.

"Daljinska senzorna tehnologija može doprinijeti ranom otkrivanju Xylelle otkrivanjem pre-vizualnih simptoma na biljkama domaćinama", rekao je Sybren Vos, jedan od vodećih stručnjaka Agencije za sigurnost hrane EU za bakteriju Xylella.

Dodao je da je potrebno "više se usredotočiti na prevenciju i rano otkrivanje" bolesti.

Euroactiv je razgovarao s Pieterom Beckom, istraživačem iz Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije, koji je daljinske senzore i satelitske podatake prvi put koristio kako bi geografski mapirao i zabilježio tijek štete uzrokovane ovom bakterijom. 

Rekao je da upotreba satelitskih podataka "može pomoći u procjeni štete koju Xylella nanosi" i "informirati o odlukama o prilagodbi u područjima u kojima se nalazi".

Slijedi još istraživanja 

Istraživanja poput ovoga mogu igrati ključnu ulogu u poboljšanju i nadopunjavanju postojećih programa otkrivanja i predviđanja budućeg širenja i štete. Ovo se istraživanje temeljilo na slobodnim i dostupnim satelitskim i vremenskim podacima, što znači da se metodologija teoretski može lako primijeniti na drugom mjestu.

Giuseppe Stancanelli, voditelj EFSA-inog zdravstvenog tima za biljke, dodao je: "Ono što danas znamo otvara put novim istraživanjima i novim znanstvenim otkrićima kako bismo bolje razumjeli i kontrolirali jednu od najopasnijih biljnih bakterija na svijetu.


Tagovi

Xylella fastidiosa Biljna bakterija Širenje Propadanje maslinika Istraživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]