Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG-a Brinjak
  • 29.11.2020. 14:00
  • Požeško-slavonska, Veliki Banovac

Na OPG-u Brinjak proizvode jagode na viseći način: Poticaja nema, a proizvodnja sve veća

Nakon što je Agroklub ispričao priču Matije Brinjaka koja je završila i u časopisu "Farmers of Europe", mladi vlasnik OPG-a u ponedjeljak će je ispričati ministrici Mariji Vučković koja ga je pozvala na razgovor.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.238
  • 126
  • 0

Mladi vlasnik OPG-a Matija Brinjak iz Velikog Banovca pokraj Pakraca, u ponedjeljak će biti primljen u Ministarstvu poljoprivrede. Na razgovor ga je pozvala sama ministrica Marija Vučković, kako bi uživo čula njegovu priču.

Naime, nakon što je Agroklub objavio priču o ovom, inače, medicinskom tehničaru koji uspješno plovi u poljoprivrednim vodama, javili su nam se iz nizozemskog časopisa "Farmers of Europe" zamolivši nas dozvolu za objavu članka (prevedenog na engleski, francuski i nizozemski). Matija je ubrzo postao priča i drugih hrvatskih, ali i svjetskih medija. 

"Od vašeg prvog članka došli smo do toga da idem kod ministrice u ponedjeljak. Zahvaljujem Vam se jer od tada naš rad ide uzlaznom putanjom", poruka je koju je Agroklubu poslao mladić koji sam financira sav uzgoj svojih horizontalno visećih jagoda jer EU trenutno ne daje poticaje za takav oblik inovacija.

Priča Matije Brinjaka u časopisu Farmers of Europe

Na njegovu OPG-u posjetila ga je nedavno i Poljoprivredna televizija kojima je pojasnio zašto ne može konkurirati za poticaje. 

"Najveći nedostatak mi je što jagode sadim u visinu. Za europske fondove morate imati što veći prostor da bi spadali u potrebnu ekonomsku veličinu. Kada bi ih stavio na površinu imao bih pravo, ali i puno više posla“, rekao im je. 

Uz jagode, od ove godine ima i zelenu salatu i lubenicu. "Sve prodamo na kućnom pragu i nemamo problema s plasmanom", istaknuo je i dodao kako je u horizontalni uzgoj krenuo najviše u želji da olakša posao sebi i obitelji.

Matija (29): Ne gledajmo jedni druge kao konkurenciju, što nas je više bit će manje uvoza

Inače, na vanjskom dijelu imaju 3.800 sadnica, na visećem 750 tako da sad ukupno imaju 4.550, a proizvedu godišnje dvije tone jagodaSljedeće godine u planu je podići jedan plastenik u visini 11 tisuća eura, koji bi isto koristio za viseći uzgoj, tako da bi u tom jednom plasteniku uspjeli posaditi oko 2.500 sadnica što je na vanjskoj površini više od pola nasada. 

"Također, planiramo kroz tri-četiri godine podignuti još dva plastenika za takav uzgoj i tu bi imali oko sedam-osam tisuća sadnica što bi nam davalo četiri, pet tona prinosa“, otkrio je. 

Što je još rekao, možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Brinjak Horizontalni viseći uzgoj Jagode Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner