Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuke
  • 12.09.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Kruševica

Na OG Branković krenula berba jabuka: Zbog vremenskih neprilika trajat će duže

Što se tiče kvalitete, kaže, ona je odlična, a ove godine obavili su sve potrebne zaštite, zakonski dozvoljenim sredstvima.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 1.143
  • 63
  • 1

Puno je posla ovih dana u nasadima na obiteljskom gospodarstvu Branković u Kruševici. Berba kraljice voća- jabuke je krenula, a ova obitelj uzgaja ju na ukupno 18 hektara.

S prinosom i kvalitetom ističu, su zadovoljni, iako ih vremenske prilike ove godine nisu mazile.

"Sve u svemu kako je godina krenula loše, vegetacija je dosta rano krenula, došla je i zima pa mraz. Bilo je štete, no na sreću nije toliko katastrofalna kao što je bila prošle godine“, kaže za Slavonskobrodsku televiziju Branko Branković.

Strojna berba 

Uzgajaju razne sorte, a neke od njih su Gala, Idared, Fuji čija će se berba ove godine odužiti. Razlog su opet vremenske neprilike.

"Trajat će nešto duže zbog izuzetno hladnog petog mjeseca što je usporilo egetaciju. Došao je i toplinski val. Cijelo ljeto suho, ne znam je li palo 40-tak litara“, pojašnjava sugovornik razloge zbog kojih kasne s berbom.

Ipak, sve ide po planu. Veliki dio obavlja se strojno uz pomoć beračice koju su kupili još 2011. godine. 

"Pokazao se jako dobar jer prije svega ljudima je lakše. Ne nose teške kengure, jabuku uberu u ruke i stavljaju na trake. Puno je i brže, ljudi su raspoređeni na obje strane. Platforma ima svoje podizače koji se podese da je jabuka nadohvat ruke i tako smo puno učinkovitiji", naglašava Branko. 

Što se tiče kvalitete, kaže, ona je odlična, a ove godine obavili su sve potrebne zaštite, zakonski dozvoljenim sredstvima.

"Skriveni" poticaji prave problem

U Hrvatskoj je prošle godine ubrano oko 55.000 tona ove voćke. Smanjenje je to u odnosu na 2019., a mi kao zemlja s ovom namirnicom nismo samodostatni. Za to, procjene govore, proizvodnja bi trebala biti na razini od 66.000 tona.

"Jako puno ovisimo o uvoznoj jabuci. Kada poljska urodi onda smo mi svi na koljenima, a ove godine se to i desilo. Kod nas su harali mrazevi, a oni koji su dosta sjevernije nisu ga imali i imaju nekoliko puta više nego što im je potrebno", osvrnuo se Branković na probleme s uvozom. 

Ističe kako protiv njega nije, ali zanima ga u svemu tome što strani proizvođači u drugim zemljama dobivaju od "skrivenih" poticaja.

HVZ: Kako se nositi s uvozom jeftinih poljskih jabuka na domaće tržište?

U svemu, njemu i brojnim drugim proizvođačima pomaže udruživanje. On sam djeluje u Poljoprivrednoj zadruzi Jabuka. Kako kaže, donosi to stabilnost u proizvodnji.

"Snabdijevamo velike trgovačke lance tijekom godine, odnosno pokrivamo nekih 20 posto domaćeg tržišta“

Tip operacije 10.1.13 "Metoda konfuzije"

Proizvodnja jabuke u našoj zemlji oscilira i to posebno u razdoblju od 2011. do sada. Veliki pad proizvodnje bio je 2012. kada je ubrano samo nešto više od 37.000 tona, dok je iduća 2013. bila rekordna s proizvodnjom od čak 121. 738 tona.

Od 2018. kada je bila oko 90.000 bilježimo samo pad. Ipak, neke mjere resornog Ministarstva pomažu, a Branko ističe Mjeru 10 odnosno tip operacije 10.1.13 "Metoda konfuzije" koja služi u suzbijanju jabučnog savijača.

"Plate nam ju, također i postavljanje i skidanje. Tako četiri puta manje moramo prskati insekticidom što znači da ta jabuka ima puno manje rezidua“, zaključuje ovaj uzgajivač.

Kako je krenula berba jabuke na ovom OPG-u možete pogledati i u videu:


Tagovi

OPG Branković Branko Branković Berba jabuka Vremenske neprilike Uvoz Poljska jabuka Tip operacije 10.1.13 Konfuzija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/