Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Little Gipsy
  • 22.04.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Nemetin

Na natjecanju u Londonu zlato osvojio gin Dinka Romića

Ne radimo ništa mimo sezone voća. Stava smo da se od loše sirovine ne može napraviti vrhunski proizvod, poručio je ovaj slavonski proizvođač alkoholnih pića.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.736
  • 452
  • 0

Na jednom od dva najprestižnija svjetska natjecanja u ocjenjivanju kvalitete žestokih pića, onom londonskom, s tradicijom dugom pola stoljeća, dva su hrvatska gina ove godine zaslužila zlatnu medalju s ukupnom ocjenom 96. To ih čini najbolje ocijenjenim hrvatskim ginovima u povijesti.

Jedan od njih proizvodi se u Nemetinu kraj Osijeka, a za najbolji gin zaslužan je dvojac čije se rakije već piju u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

"Ja se prezivam Romić kao mali Rom, a i specifično je da je baza gina višnja i to stara sorta koja se zove cigančica, a mi ju uzgajamo na oko pet hektara", otkrio je ekipi Osječke televizije tvorac ovog pića Dinko Romić po čemu je nagrađeni gin dobio naziv Little Gipsy.

Kako kaže, shvatili su da su glavni kupci alkoholnog pića žene pa su u bijeli gin dodali liker od višnje kako bi dobili rozu boji i malo slatkoće. Međutim, ističe, da se ne razlikuju okusom.

Romić kaže kako su u susjednoj Srbiji s tehnološkom proizvodnjom rakija daleko ispred nas stoga strojeve potrebne za izradu alkoholnih pića kupuju tamo.

Dinko Romić: Tradicionalno pečenje rakije traži više ljudskog rada, ali konačni proizvod je bolji

"Uklanjaju se nečistoće, voće se pasira, nakon toga se radi enologija. Mi s našim komom radimo isto što i vinari s vinima", naglasio je rekavši da on u kontroliranim uvjetima vrije 15 do 20 dana. "Kad kvasci prerade sav šećer u alkohol kreće destilacija", pojasnio je. 

Nakon toga on odležava i ponovo se vraća u kazan i prepeca. "Gin dodatno destiliramo četiri puta, a u njega dodajemo borovicu (kleku) i ostale začine", otkriva Romić.

Proizvodi i rakije te voćne likere, a dio sirovinu proizvodi sami dok ostatak kupuje od lokalnih proizvođača. "Ne radimo ništa mimo sezone voća. Stava smo da se od loše sirovine ne može napraviti vrhunski proizvod", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Dinko Romić Gin Zlatna medalja Little Gipsy Jedna


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]