Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 23.05.2019. 07:30

Na cvjetovima jagoda se pojavio štetnik Anthrenus pimpinellae - kako ga suzbiti

Na cvjetovima jagoda otkriveno je prisustvo Anthrenus pimpinellae u velikom broju. Odrasle jedinke ove vrste se hrane peludi i nektarom, a suzbijaju se biljnim pripravcima.

Foto: Ranka Vojnović
  • 642
  • 51
  • 0

Ova godina je vrlo teška za sve vrtlare i poljoprivrednike. Osim hladnog i nepredvidivog vremena pojavili su se mnogi štetnici koji ranije nisu pričinjavali štete, jer su bili malobrojni, ali su se pojavili kukci kojih ranije nije bilo na vrtlarskim biljkama.

Anthrenus pimpinellae

Ova vrsta kukca je prisutna u Europi, sjevernoj Africi, Aziji, a proširila se i na područje Sjeverne Amerike. U Europi je poznata pod nazivom Bird nest carpet beetle.

Na našim prostorima je najčešće ne primjećujemo, ali ove godine odrasli insekti su se pojavili u velikom broju na cvjetovima jagode gdje čine veliki štete. Anthrenus pimpinellae pripada rodu Anthernus i porodici Dermestidae kojoj pripadaju slaninari i muzejske bube.

Zbog malih tjelesnih dimenzija teže se uočavaju. Dužina tijela je najviše do 4,5mm. Lako se prepoznaje po karakterističnoj obojenosti tijela, pronotuma i pokrilaca. Crna, bijela, smeđa, crveno-smeđa i bijela čine karakteristične šare. Obično se na sredini pokrilca nalazi šira bijela pruga na kojoj su prisutne crne mrlje koje se spajaju u jednu mrlju kada su pokrilca skupljena. Na kraju pokrilaca su bijele mrlje, na svakom pokrilcu po jedna mrlja.

Uvlače se i u kuću

Ponekad ličinke Anthrenus pimpinellae možemo pronaći u unutrašnjosti naših kuća i objekata. Ličinke se poput ličinki drugih pripadnika porodice Dermestidae skrivaju po tamnim kutevima, u ormarima, ispod tepiha, u namještaju, u kokošinjcima. Ima ih svuda gdje ima kose i perja. Idealno skrovište za njih su gnijezda ptica i peradi, gnijezda miševa. Najčešće ih možemo pronaći u gnijezdima običnog vrapca i drugih ptica.

Odrasle jedinke se pojavljuju od sredine svibnja do početka lipnja i kratkotrajno se hrane na cvjetovima. Za ishranu koriste pelud i nektar iz cvjetova. Obično se ne smatraju štetnicima koji čine velike štete na cvjetovima uzgajanog bilja, ali ove godine su se pojavili u iznimno velikom broju i to posebno na cvjetovima jagode.

Najveće štete čine ličinke koje uništavaju mnogo raznih predmeta: jastuke, posebno ako su ispunjeni perjem, krznenu odjeću i druge predmete, vunenu odjeću, vunene prekrivače, kožnu odjeću, prekrivače, namještaj.

Osim šteta koje čine, ličinke mogu izazvati alergije kod ljudi, posebno kod male djece. Javlja se crvenilo, svrab, upaljena kožu. Također, mogu djelovati iritantno na dišne organe.

Održavanje higijene i prirodni preparati osnova suzbijanja

Odrasle jedinke kada su na cvjetovima bilja mogu se suzbijati raznim prirodnim preparatima. Najefikasniji su se pokazali pripravci na bazi buhača, neema, češnjaka i čili paprika.

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

U stambenim objektima, objektima u kojima se drže životinje, proizvodi od vune, kože i perja je najvažnije održavanje higijene. Gnijezda miševa, ptičja gnijezda mogu biti izvor ličinki ovog štetnika, jer tu imaju mnogo hrane.


Tagovi

Anthrenus pimpinellae Štetnik Uzgoj jagoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)