Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 13.11.2020. 16:30

Maslinari, sorte Mašnjača i Pendolino spremne su za berbu

Prema prošlogodišnjim rezultatima mjerenja i usporedbom sorta Mašnjača na promatranom području Zadarske županije spremna je za branje. Također, na području Zapadne obale Istre (južni dio, lokalitet Vodnjan), introducirana sorta Pendolino može se brati, stoji u osmoj preporuci.

Foto: Vedran Stapić
  • 267
  • 12
  • 0

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe za preradu u ulje) u maslinarskim područjima RH, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 07. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Berba u svim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

Masline koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina, a razloga je više. Prvo i osnovno što se mora uzeti u obzir je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je nakupila i to u prosjeku od 3 do 5%, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode.

Drugi razlog je suša, još od početka vegetacije, stvaranja plodonosnih pupova pa i cvatnje, vode nije bilo u većini uzgojnih područja Istre i Dalmacije, što se posljednjih godina pokazuje kao generalni problem u uzgoju za preradu u ulje.

Naglo punjenje masline s vodom

Učinak svega navedenog je naglo punjenje masline s vodom. Njezino ponašanje je bilo očekivano, jer je plod samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ta pojava osobito je vidljiva na najzastupljenijoj domaćoj sorti Oblici, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama bez vode.

Na njezin izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima unazad i svi abiotski čimbenici utjecali su na njezin sastav i ponašanje. Dugi nedostatak vode rezultirao je time da su plodovi oblice prvenstveno skladištili vodu, a ne stvaraju ulja. Ta pojava postala je destabilizirajući čimbenik konačne kvalitete ulja i nedostatak u ozbiljnom ili ozbiljnijem razvoju hrvatskog maslinarstva.

Šesta preporuka maslinarima: Plominka i Drobnica spremne za branje

U priloženoj Tablici 8. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete, kojim će odlučiti kada je optimalan rok za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati. Ponavljanjem vrijednosti ulja u suhoj tvari uzastopnog mjerenja i stabilizacija mase, znak je optimalnog roka berbe i tehnološke zrelosti ploda za preradu u ulje. 

Mašnjača i Pendolino spremne za berbu

Optimalnu tehnološku zrelost posljednjih sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte u cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske. Prema prošlogodišnjim rezultatima mjerenja i usporedbom sorta Mašnjača na promatranom području Zadarske županije spremna je za branje. Također, na području Zapadne obale Istre (južni dio, lokalitet Vodnjan), introducirana sorta Pendolino može se brati. Obje su akumulirale najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroklimatskim uvjetima.

Sedma preporuka: Maslina je još puna vode, dajte joj vremena da se isuši

Optimalna tehnološka zrelost očekuje se još za nekoliko promatranih sorti, Krvavica te Lastovka i za introduciranu sortu Leccino. Navedene sorte su kasne sorte tj. sporo dozrijevajuće i još nisu za berbu.

Rezultate NIR analize plodova maslina u svih 9 dosadašnjih rokova uzorkovanja, tablica 8., pogledajte u dokumentu ispod teksta. 

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba maslina Uzgoj Tehnološka zrelost Preporuka


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.