Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 07.11.2020. 13:30

Sedma preporuka: Maslina je još puna vode, dajte joj vremena da se isuši

Optimalnu tehnološku zrelost očekujemo još za nekoliko promatranih sorti: Mašnjača i Krvavica te Lastovka i introduciranu sortu Leccino.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 750
  • 87
  • 0

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan termin berbe maslina za preradu u ulje) u područjima RH: Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko – kninska županija), Srednja Dalmacija sa otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije Konavle. Praćenje termina berbe krenulo je 7. rujna i nastavlja se svakih 7 dana do zaključno 23. studenog mjeseca 2020 god.

Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više: prvo i osnovno, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je nakupila i to u prosjeku od 3 – 5 %, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode.

Suša generalni problem u uzgoju maslina za preradu u ulje

Drugo, a vezano na prvo, suša. Konstantna, još od početne vegetacije, stvaranja plodonosnih pupova pa i cvatnje, vode nije bilo u većini uzgojnih područja Istre i Dalmacije. Što se pokazuje kao generalni problem u uzgoju maslina za preradu u ulje.

Učinak svega toga naglo je punjenje masline sa dugo iščekivanom vodom. Njeno ponašanje je bilo očekivano, jer je plod samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ova pojava osobito je vidljiva na našoj domaćoj sorti Oblici, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama bez vode. Na njen izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima u nazad i svi abiotski faktori utkani su u njen sastav i ponašanje.

Dugi nedostatak vode dovelo ju je u stanje ponašanja, prvenstveno kao skladište vode, a ne kao stvaraoca ulja. Te pojave postale su destabilizirajući faktor konačne kvalitete ulja i nedostatak u ozbiljnom ili ozbiljnijem razvoju hrvatskog maslinarstva!

Preporuka onima koji se spremaju u berbu: kako je maslina u ovom trenutku još puna vode, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan i dade joj se nešto vremena da se isuši voda, tj. omogući se dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.

Vremenske prognoze povoljne sve do polovice studenoga

Kako su dugoročne vremenske prognoze povoljne sve do polovice studenoga, bit će dovoljno vremena za obrati sve. Kiše, koje bi eventualno u međuvremenu i padale, neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje!

U priloženoj Tablici 7. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima), te nije za brati.

Ponavljanjem vrijednosti ulja u suhoj tvari uzastopnog mjerenja i stabilizacija mase, znak je optimalnog termina berbe i tehnološke zrelosti ploda masline za preradu u ulje.

Optimalnu tehnološku zrelost očekujemo još za nekoliko promatranih sorti: Mašnjača i Krvavica te Lastovka i introduciranu sortu Leccino.

Navedene sorte su kasne tj. sporo dozrijevajuće i još nisu za berbu.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba masline Uzgoj Tehnološka zrelost Preporuka


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.