Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte maslina
  • 20.09.2020. 09:00

Maslina Karbunčela dobro podnosi sušu i daje puno ulja

Stara je autohtona sorta Zadarske županije, posebno u zapuštenim maslinicima, a zovu je i grabunčela, crnica, ciganka, žutica.

Foto: Časopis Maslinar
  • 1.263
  • 450
  • 0

Karbunčela ili grabunčela, crnica, ciganka, žutica – stara je autohtona sorta Zadarske županije, posebno u zapuštenim maslinicima.

Sorta je najvjerojatnije došla iz srednje Italije, a ime i sinonime je uglavnom dobila po boji ploda. Stablo je veliko i visoko, veoma bujno, koje ima tendenciju rasta u širinu, dok se rodne grančice pod teretom plodova savijaju prema dolje. Dobro raste na vapnenastim tlima. Nije osjetljiva na sušu i maslininog moljca, a srednje je osjetljiva na maslininu muhu i paunovo oko, piše Maslinar.

U regiji uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom, ako se redovito i oštro ne prorjeđuje, podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice. List je čvrst, srednje veličine, eliptičan, kopljast, zeleno-smeđe boje, dužina mu je oko 7,5 cm, a širina 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, a resu razvija od ožujka do svibnja, stranooplodna je sorta, a dobri su joj oprašivači Oblica i Levantinka. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 185 dana.

Plod je srednje krupan, crne boje, valjkastog oblika zaobljenih vrhova, dug je oko 1,8 cm, širok oko 1,5 cm, težak prosječno 2,5 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba krajem rujna i početkom listopada) preko 14 posto, što je svrstava u visokouljevitu sortu. Plod se dugo drži na stablu.

Alternativno, ali obilno rodi, rana je sorta, uljarica, obično se prerađuje zajedno s Oblicom i Levantinkom, što je dobra kombinacija.

Plominka - autohtona sorta bujnog rasta i srednje otporna na rak masline

Ulje je dobre kvalitete, pomalo slatkastog okusa, umjereno pikantno i gorko, ali bogato polifenolima. Preporuča se koristiti prilikom kuhanja i pirjanja jela, posebno kuhanja povrća, te kao začin za već gotova jela i marinirane salate.

Autor: Sinaj Bulimbašić, autor knjige Sorte maslina u Hrvatskoj i kolumnist Maslinara 


Tagovi

Karbunčela Sorte masline Autohtona sorta


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]