Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina Plominka
  • 09.08.2020. 09:00

Plominka - autohtona sorta bujnog rasta i srednje otporna na rak masline

Ova stara autohtona hrvatska sorta ranije se uzgajala uglavnom u okolici Plomina u Istri, a kasnije se raširila i na otoku Cresu, nešto malo manje na otoku Krku i Lošinju.

Foto: Časopis Maslinar
  • 1.616
  • 113
  • 0

Plominka, maslina bujnog rasta i srednje otporna na rak, nalazi se na sortnoj listi Republike Hrvatske, a naziva se još i Plemenkom, Plaminkom i Krupnom. Ovo je stara autohtona hrvatska sorta koja se ranije uzgajala uglavnom u okolici Plomina u Istri, a kasnije se raširila i na otoku Cresu, nešto malo manje na otoku Krku i Lošinju, piše Maslinar.

Buža oprašivač

Ime i sinonime je dobila po području uzgoja, ali i po obliku, odnosno veličini ploda. Stablo je bujnog rasta, dugih, okruglih, ali tankih grana koje se savijaju prema zemlji. Sklona je alternativnoj rodnosti, osjetljiva na niske zimske temperature i paunovo oko, a srednje je otporna na rak masline. List je simetričan, čvrst, tamnozelene boje, eliptičan, vrh je oštar, dug oko 9 cm i širok oko 1 cm.

Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, oplodnja je osrednja, a polen obilan. Vrijeme od cvatnje do berbe je 190 dana, dobri su joj oprašivači buža, koju i sama oprašuje. Plod je elipsasto okruglog oblika sa izraženim vrhom na obje strane.

U fazi potpune zrelosti meso i plod su ljubičaste boje, primjećuju se uzdužne brazde. Prosječna dužina je 2,2 cm, širina oko 1,7 cm, težina 3,5 grama, dok je randman ulja u plodu za vrijeme optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14 posto.

Relativno dobro rodna i uljevita sorta 

Plominka je relativno dobro rodna i uljevita sorta, čiji se plodovi koriste kako za proizvodnju ulja, tako i za konzerviranje zelenih i zrelih plodova.

Buhavica - autohtona maslina otoka Brača gdje se uzgaja već 300 godina

Ulje je dobre kvalitete, sa izraženim okusom po plodu masline, umjerene pikantnosti i gorčine, a u isto vrijeme sa izraženom voćnom aromom i harmoničnim mirisom i okusom.

U spravljanju jela najčešće se koristi kao začin za kuhana povrća posebno kupusnjače i samoniklo jestivo zelje, šparoge, artičoke, boba, a posebno dolazi do izražaja kao začin za kuhanu žutinicu, salatu od rige, rotkve i rotkvica, te kuhanih jaja i krumpira.


Tagovi

Plominka Autohtona sorta Sorta masline


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]