Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buha
  • 11.06.2019. 07:30

Krenula i kruškina buha? Kako je spriječiti?

Samo dva dana nakon prestanka padalina bilo je potrebno ličinkama kruškine buhe da počnu s lučenjem "medne rose" koja privlači gljivicu čađavicu i prlja plodove. Takvi plodovi ne mogu biti u prvoj klasi i nemaju dobru otkupnu cijenu.

Foto: Bojan Kecman
  • 860
  • 70
  • 0

Samo dva dana nakon prestanka padalina bilo je potrebno ličinkama kruškine buhe da počnu s lučenjem "medne rose" koja privlači gljivicu čađavicu i prlja plodove. Takvi plodovi ne mogu biti u prvoj klasi i nemaju dobru otkupnu cijenu.

I jaja druge generacije kruškine buhe, najznačajnijeg štetnika krušaka jedva su čekala izostanak padalina i rast dnevnih temperatura. Dolazi do njihovog ubrzanog rasta, a na terenu je uočeno i preklapanje s ličinkama prve generacije koje su već počele lučiti mednu rosu.

U narednom periodu očekuje se intenzivno polaganje jaja i lučenje ličinki L1 i L2 generacije buhe. Proizvođačima savjetujemo da se savjetuju sa svojim savjetodavcima i što prije obave tretmane protiv ove bolesti.

Primijeniti insekticide protiv buhe

U posljednje vrijeme sve više su popularni organski preparati Fesil i King Bo, kao i noviji insekticid Delegate (a.m. spinetoram). Još uvijek je pouzdan Movento (a.m. spirotetramat) kao i preparati na bazi piriproksifena, abamektina, bifentrina i slično.

Kruškina buha: Pet generacija godišnje, kemijska zaštita otežana

U područjima gdje je tek počelo polaganje jaja može se primijeniti i kaolinska glina, 40-60 kg po hektaru na 1000 litara vode. Poželjno je da se glina primijeni u predstojećem toplijem periodu jer glina iritira krila buhe prilikom polaganja jaja. 

Poželjna je i ljetna rezidba

Kasnije, tijekom vegetacije, počevši od srpnja trebala bi se obaviti i ljetna rezidba koja smanjuje brojnost populacije buhe koja jaja polaže uglavnom na vrhovima ljetorasta.

Ukoliko se ne zaštite plodovi krušaka bit će prljavi i neatraktivni za kupce, a ličinke buhe prenose i razne viroze koje mogu uništiti stabla krušaka.

Prilikom primjene sredstava obavezno treba voditi računa o karenci i zaštiti pčela.


Tagovi

Kruškina buha Kaolinska glina Delegate King Bo Fesil Ljetna rezidba Štetočina Uzgoj krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]