Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni mraz
  • 28.03.2018. 13:30

Kod obitelji Boić testirali stroj lovac mraza - koliko može pomoći u smanjivanju šteta?

Cvijeću nedostaje sunce, pčele su zbunjene, traktori su još uvijek parkirani u garažama, ali prema riječima uzgajivača voća te vinogradara, zakašnjelo proljeće pozitivno će utjecati na plodove iz njihove grane poljoprivrede. 

Foto: Printscreen/Youtube
  • 2.099
  • 148
  • 0

Dočekali smo još jedan prvi dan proljeća, ali samo kalendarski, jer snijeg je zabijelio planine i nizine. Cvijeću nedostaje sunce, pčele su zbunjene, traktori su još uvijek parkirani u garažama, ali prema riječima uzgajivača voća te vinogradara, zakašnjelo proljeće pozitivno će utjecati na plodove iz njihove grane poljoprivrede. 

"Što god biljke kasnije počnu vegetirati i otvarati pupove, za nas voćare je dobro. U godinama kada se cvjetovi prerano počnu razvijati pretrpimo ogromne štete od mraza", rekao je Mirko Boić, uzgajivač jabuka iz Skenderovaca.  

"Uskrs će nam biti bijel za razliku od Božića. Klima se mijenja, ali za sada možemo pretpostavljati da će s vinovom lozom biti sve u redu. Na kraju, berba je ta koja će pokazati je li ovo vrijeme bilo dobro ili nije", rekao je Ivan Grgić, vinogradar iz Kutjeva.

Vegetacija kasni 15-ak dana?

Vedran Šunjić, iz Petrijevaca kod Osijeka, više od 20 godina uzgaja kruške i jabuke. Prema njegovim riječima, kasni snijeg i niske temperature pridonijet će tome da biljke ne krenu u prerani razvoj. 

"Vegetacija, u odnosu na prošlu godinu, kasni 15-ak dana i nadamo se da neće biti šteta od mraza. Prošle godine nas je zadesio mraz negdje oko 20. travnja, a cvatnju smo imali 10. travnja. Gledajući današnji datum i ovogodišnju situaciju, vjerujemo da cvatnja neće nastupiti prije 20. ili 25. travnja. Nadamo se da će nas mraz zaobići ove godine", rekao je Šunjić. 

Skoro svake godine hrvatski poljoprivrednici trpe ogromne štete od proljetnog mraza, a pogotovo u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Svaki voćar ima svoj način borbe protiv mraza i niskih temperatura, ali ni jedan ne može polučiti veliki uspjeh, jer, kako kažu - protiv prirode je teško dobiti bitku. 

Osmišljen stroj - lovac mraza

"Protiv mraza smo se borili loženjem slame, starih guma ili atomizerima, ali nije to neki efekt baš napravilo, nije pomoglo puno", priznaje Šunjić. 

"Tražili smo razna rješenja, od ovakvih zagrijača prostora, pa preko nekakvih vjetrenjača, bala sijena koje se pale oko redova. Niti jedna ta mjera nije savršena", ističe Boić. 

Jedno od rješenja u borbi protiv spomenute elementarne nepogode može biti i stroj - lovac mraza, čija je prezentacija održana u voćnjaku obitelji Boić iz Skenderovaca. 

"Stroj pokriva četiri do pet hektara površine i potrebno je vraćati se nekih 12 do 14 minuta na početnu točku da bi on efikasno radio. Ima spremnike od 160 litara plavog dizela koji se sipa prije samog korištenja stroja i sagorijevanjem se uvlači topli zrak iz tube koja je visoka četiri metra. Topli zrak se ispuhuje tada sa svih strana. U svaki peti ili šesti red je moguće ulaziti ponovo", pojasnio je karakteristike stroja Danijel Ćorak iz Pleternice. 

Treba pratiti poljoprivredne tehnološke napretke

Topli zrak temperature od 60 do 80 stupnjeva izlazi kroz otvore s dvije strane stroja od kojih svaka ima radijus od 10 do 12 metara. Riječ je o uređaju iz Poljske.      

"Poljaci su sjevernije te imaju više problema i iskustva s mrazom. Mislimo da bi taj stroj mogao podići temperaturu za par stupnjeva i pomoći u borbi protiv mraza", ističe Boić. 

Prema riječima naših sugovornika, svi ozbiljni proizvođači moraju pratiti i suvremene poljoprivredne tehnološke napretke. 

Kukati i jaukati ili se uklopiti u nove trendove?

"Tko god se danas bavi voćarstvom ozbiljno, jednostavno ne smije ništa prepustiti slučaju. Moramo biti spremni na sve i na suše i poplave, mrazeve i tuču. Moramo jednostavno ulagati u tehnologiju jer bez toga nema neke ozbiljne i sigurne proizvodnje", rekao je Šunjić. 

"Morate imati visoke prinose i dobru kvalitetu da se jednostavno možete nositi s konkurencijom na tržištu. Možemo kukati i jaukati kako je nekada bilo, ali moramo se uklopiti u nove trendove, nositi se s većim prihodom i većim dohotkom po jedinici površine. To je jedini izlaz iz krize", zaključuje Boić.


Tagovi

Mraz Proljeće Vegetacija Voćnjak Vinograd Lovac mraza Šteta


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]