Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višnje
  • 03.07.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Kućanci Đakovački

Kiša uništila kvalitetu, odustao od berbe višanja, ali kaže: Nije poanta posjeći ili baciti

Šalje se kriva poruka mladima. Poanta nije posjeći ili baciti, dići ruke od svega i govoriti kako nešto nema smisla. Ne treba isticati neuspjeh, nego iz njega nešto naučiti i krenuti dalje, s nekom novom, možda sretnijom pričom, kaže mladi voćar Tomislav Haršanji koji ove godine nema razloga za zadovoljstvo, ali se ne predaje negativi.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 2.220
  • 224
  • 1

Iako su mu vremenske neprilike pokvarile računicu pa umjesto bogatog uroda zbraja štete, Tomislava Haršanjija, vlasnika OPG-a HAHA, brinulo je tek jedno. Da priča ne ode u negativnom smjeru.  

"Samo nek' ne bude mega tragično. I to je pouka priče: ne smiješ se oslanjati na računicu jer je teško predvidjeti na koji će se način proizvodna godina odvijati", odmah nas je zamolio mladi voćar kada smo ga upitali kako ide berba višanja, a u čijim smo kadrovima višnjika u cvatu uživali početkom travnja. U plodovima, nažalost, nećemo. Naime, kiša koja se pojavila i padala pet tjedana "ubila" je kvalitetu. 

'Treba mi par dana da se resetiram pa idemo ispočetka'

"Problem je bilo dozrijevanje. Pogotovo u eko proizvodnji. Konkretno, ostale su voćke bez gro lista i ne mogu podići šećer do minimalne otkupne razine", kaže Tomislav Haršanji i dodaje da je odustao od berbe. Točnije, obrao je jednu tonu i prekinuo berbu. Planirao je, kaže, snimiti i neki video i složiti malo da se svašta može dogoditi, ali da je to sve dio posla, da ne treba dramatizirati. 

Procvale višnje obukle ravnicu u raskošnu nošnju

"Ali eto, uz dadiljanje i vidanje rana zbog pretrpljene štete, nisam još stigao. Treba mi par dana da se resetiram pa idemo ispočetka. Šteta nije toliko materijalna, više je psihološka. Više je drama gledati te ubijene voćke. Mislim, 30 tona višnje po 4 kune je bila računica. Ali to je pouka priče, u ovom se poslu ne možeš oslanjati na računicu", ponavlja Tomislav naglašavajući da je htio i nekako oslikati višnjik da se ipak izvuče nešto pozitivno jer ne voli širiti negativu. 

Kiša je bila nemilosrdna prema višnjama 

"To je jednostavno tako, previše faktora je izvan tvoje kontrole u poljoprivrednoj proizvodnji. Mislim da je nemoguće izbjeći takve događaje u višegodišnjoj proizvodnji. Isto tako dođe i rodna godina kad se sve poklopi, pa dobiješ puno više nego si se nadao", optimističan je Tomislav dodajući da se na njegovom primjeru sada može vidjeti smisao poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, a pogotovo ekološkoj.

"Kada si eko proizvođač izložen si puno većem riziku nego u konvencionalnoj proizvodnji pa da se nekako i ti pokrpaš", dodaje Tomislav. 

Sječom i bacanjem šalje se kriva poruka mladima 

Kada su u pitanju slučajevi bacanja uroda višnje odnosno posljednji u kojem je voćar iz susjedstva doslovno motornom pilom posjekao stabla, Tomislav kaže: "Što se tiče i jednog i drugog slučaja, mislim da se šalje kriva poruka mladima. Poanta nije posjeći ili baciti, dići ruke od svega i govoriti kako nešto nema smisla. Ako proizvodnja nije isplativa, nije isplativa. Treba se okrenuti nečem drugom. Poanta priče nije isticati neuspjeh, nego iz njega nešto naučiti i krenuti dalje, s nekom novom, možda sretnijom pričom", zaključuje sjajni mladi agropoduzetnik.

Motornom pilom posjekao voćnjak pa održao govor: Seljak je zgažen i ugrožen

Inače, njegov višnjik prostire se na 2,5 hektara i broji 1.500 stabala mladih višanja. Riječ je o jednom većem i dva manja nasada. Veći se rasprostire na površini od 1.7 ha te broji 1000 stabala, sorta Cigančica koja je kalemljena na korijen divlje trešnje, sađen 2006. godine, a dva manja sađena 2007. godine, sorta Oblačinska su na površini od 0.8 ha te ukupno broje 500 stabala. Smješteni su u Kućancima Đakovačkim, malom mjestašcu u općini Drenje.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Višnja Berba višnje Šteta OPG HAHA Tomislav Haršanji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.