Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višnje
  • 02.07.2019. 13:55

Motornom pilom posjekao voćnjak pa održao govor: Seljak je zgažen i ugrožen

Sjećate se prošlogodišnje fotografije bačenog uroda višnje? Slična priča dolazi nam iz susjedstva.

Foto: Agroklub
  • 5.061
  • 278
  • 0

Sjećate se fotografije bačenog cijelog uroda višnje koja nas je šokirala prošle godine? Ovo je slika i prilika stanja u našem voćarstvu, napisao je tada Andrija Branković na svom fb profilu uz fotografiju bačenih višanja koje je otkupljivač odbio primiti, a koja se brzinom munje proširila društvenim mrežama. 

"Ovaj gospodin (moj poznanik) morao je baciti cijeli svoj urod višanja, jer je mnogima bolje uvoziti tuđu višnju, već napola prerađenu, nego otkupljivati našu domaću. Ista sudbina zatekla je mnoge proizvođače u Slavoniji, kao i moju obitelj samu. Višnja je bačena jer navodno nema dovoljno šećera u sebi i otkupljivač ju nije htio otkupiti. Mene zanima, je li moguće da takva višnja nema cijenu?! Zar se i od nje nešto ne može iskoristiti? Zar je moguće da je cilj uništiti domaću prozvodnju?. Da naglasim, ta višnja nije trula, samo joj fali malo šećera", napisao je tada. 

Bacio cijeli urod višnje jer ga nitko ne želi otkupiti!

Slična priča, ali ovogodišnja stiže nam iz susjedne Srbije. Naime, u tijeku je berba višanja, a pojedini voćari nezadovoljni otkupnom cijenom, poklanjaju plodove, ili ih ostavljaju da trule na drveću. 

Poljoprivrednik iz mjesta Donji Vratari u blizini Aleksandrovca Nebojša Radovanović otišao je korak dalje i nakon što je motornom pilom posjekao svoj voćnjak, u snimci koji se širi društvenim mrežama održao je i govor.

Za godinu dana ne može zaraditi ni za minimalac 

S motornom pilom u rukama, kaže da su mu se konačno otvorile oči, te se zahvaljuje svima koji misle dobro poljoprivredi, kako tamošnjem ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, tako i ministru Milanu Krkobabiću, koji formiraju zadruge i ministarstva za mlade da ostanu na selu. U realnosti ta ministarstva, kako je dalje rekao, služe za zapošljavanje "švalerki i svastika" za plaće od 100.000 dinara (oko 6.300 kuna) dok cijelo njegovo gospoadrstvo na kojem uzgaja višnju kupinu i malinu ne može zaraditi ni minimalac.

"Prošle godine sa 60 ari kupina, s 40 ari malina, 260 stabala višanja, cijelo moje gospodarstvo nije moglo zaraditi više od 350.000 dinara (22.000 kuna). To znači da za godinu dana moje gospodarstvo nije sposobno zaraditi minimalac od 30.000 dinara (1.885 kuna) za razliku od zajamčenog, koji imaju svi koji rade u privredi. I nemoj da se čude što mladi odlaze," kazao je Radovanović. 

Egzistencija seljaka se zasniva na nadničenju kod drugih 

Podsjeća i da kada ode kod doktora prvo što se provjerava je je li ovjerena knjižica, odnosno jesu li uplaćeni svi doprinosi, a tek nakon toga može se obaviti liječnički pregled.

"Niko me ne pita u trgovini jesam li imao višnju, malinu, kupinu nego kaže, rođo, kilo ulja je 100 dinara (6,29 kuna), kilo nafte 170 (10,69 kuna). Iz godine u godinu, sve ostalo raste, a poljopriveda ide dolje. To ti je isto rođo i za sve poljoprivredne proizvode, breskvu i pšenicu, i živu vagu stočnu," veli dalje u svom govoru ovaj poljoprivrednik čiji je video vidjelo više od 4.000 ljudi.

"Ovdje rođo pameti nema. Ima je, ali je bezpametni otjeraše i natjeraše u inozemstvo", kaže Radovanović naglašavajući da je seljak zgažen, zgrožen, i ugrožen, a da se njegova egzistencija zasniva u nadničenju kod drugih, te da svoja ognjišta moraju napuštati.  

Vrijeme ugrozilo hrvatsku višnju

Kada je u pitanju višnja kod nas, loše vrijeme odnosno kiša koja se pojavila ugrozila je kvalitetu plodova odnosno kako nam je pojasnio jedan voćar, ostale su voćke bez gro lista i teško je podići šećer do minimalne otkupne razine. Inače, očekivana cijena na kontinentu je 3 do 3,5 kuna/kg za konvencionalnu, a 4 kune za kilogram eko višnje. U Dalmaciji, pak, cijena kilograma višnje maraske pala je na 3.60 kuna/kg. Do prije pet, šest godina, sjećaju se proizvođači, bila je pet kuna. Nažalost, i ove godine brojne višnje ostat će neubrane. 

Maraska je nekoć bila valuta. Tko ju je imao, imao je i novca za drugo. A danas?
 

U video-prilogu koji se nalazi ispod, poslušajte govor ovog poljoprivrednika. 


Tagovi

Poljoprivrednik Voćari Berba višanja Položaj poljoprivrednika Posjekao voćnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]