Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rujan u masliniku
  • 04.09.2020. 12:00

Kalendar radova - rujan u masliniku

U ovom mjesecu počinje djelovati i paunovo oko, protiv kojeg se možemo braniti upotrebom bakrenih preparata, ali pod uvjetom da se pazi na karencu i vrijeme branja plodova.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.032
  • 58
  • 0

Rujan je i donosimo kalendar radova u masliniku. U ovom mjesecu nikako ne zaboravite: skinuti vodopije, očistiti maslinik prije berbe, ubrati i konzervirati zelene masline, zaštititi stabla od paunova oka, štititi od trećeg napada muhe, pognojiti i pripaziti na karencu. 

Berba i konzerviranje zelenih maslina

Vrijeme je za berbu zelenih plodova namijenjenih konzerviranju. Beru se dok su tamnozelene boje, čvrsti i bez ikakvih oštećenja i uboda štetnika. Ako to ne radite isključivo za sebe, već za prodaju, onda pripazite da u jednom kilogramu, određene sorte, mora biti određen broj komada, ručno ubranih, plod po plod složenih u letvarice. Tako složene moraju se transportirati do proizvođača što prije. 

Savjet mjeseca: Ako sami konzervirate zelene masline, koristite recepte bez konzervansa.

Za ekološke maslinare

Sada treba skinuti sve mladice – vodopije s grana masline, koje su izrasle tijekom ljeta.

Važnost ljetne rezidbe maslina i skidanja vodopija

Očistite maslinike prije berbe

Krajem ovoga mjeseca valja očistiti od trave i drugog raslinja teren ispod maslina kako bismo si olakšali skorašnju berbu. Uz to valja urediti alat, nabaviti letvarice za branje i transport, oprati i pripremiti potrebno posuđe i sve ostalo što ćemo koristiti u berbi.

Mineralna gnojidba

Ako krajem kolovoza nije obavljena osnovna gnojidba NPK mineralnim gnojivima, to valja obaviti početkom rujna. Vrste i količinu gnojiva valja prilagoditi stanju hraniva u tlu, zemljištu, rodnosti stabla i drugim parametrima, ali to je najbolje odrediti analizom tla. Također valja pripaziti na vremensku prognozu, pa pognojiti neposredno prije većih oborina. 

3 centimetra je dubina tla na kojoj se kukulji zrela ličinka maslinove muhe. 

Bakrom protiv paunova oka

U rujnu počinje djelovati paunovo oko, protiv kojeg se možemo braniti upotrebom bakrenih preparata, ali pod uvjetom da se pazi na karencu i vrijeme branja plodova. Bez straha se mogu prskati nerodna mlada stabla i ona koja su navrnuta tijekom svibnja. Uzročnik bolesti preživljava vruće ljeto na zaraženom lišću, a s dolaskom jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode i tako se infekcija brzo širi. 

Zadnji napad maslinine muhe

Rujan je mjesec kada napada treća, posljednja generacija maslinine muhe, ali ništa manje štetna od prethodne dvije. Zrela ličinka ove muhe, kad napušta plod, pada na tlo i u njemu se kukulji na dubini od oko tri centimetra, što traje desetak dana.

Savjeti za početnike: Kako se obraniti od maslinine muhe?

Zaštita od štetnika određenim kemijskim preparatima je dozvoljena, ali treba strogo voditi računa o karenci.


Tagovi

Maslinik Kalendar radova Rujan


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]