Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 12.10.2019. 10:30

Kako zaštititi voćke od glodavaca i divljači?

Najbolja, a ujedno i najskuplja zaštita od zečeva i drugih divljači je ograda od pletene žice oko cijelog nasada, a tu je primjena kemijskih preparata, odnosno primjena repelenata.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 1.121
  • 50
  • 0

Zečevi i miševi nanose velike štete kako u mladim tako i u starim nasadima voćaka. Najveće štete nastaju zimi kada su duboki snjegovi i kada nemaju druge hrane. Štetu nanose tako što gule koru s debla i grana.

Ako su manja oštećenja kore s jedne strane voćaka, dovoljno je premazati kalem voskom ili fitobalzamom pa će se oštećena kora obnoviti. Ako je kora oštećena oko cijelog debla u vidu prstena dužine od nekoliko centimetara, kora ne može zarasti pa se tako oštećena stabla uglavnom osuše.

Stajnjak u jesen izaziva glodavce

Najbolja zaštita je ograda od pletene žice oko cijelog stabla 

Najbolja, a ujedno i najskuplja zaštita od zečeva i drugih divljači je ograda od pletene žice oko cijelog nasada. Zaštita od zečeva i druge krupne divljači izvodi se i specijalnim mrežicama od tvrde plastike ili pocinčane žice. Postavljaju se odmah nakon sadnje i ostaju štititi voćke u naredne tri do četiri godine.

Jedan od načina zaštite od zečeva je i primjena kemijskih preparata, odnosno primjena repelenata (sredstva koja svojim mirisom odbijaju divljač). Premazivanje stabla i grana treba obaviti po suhom vremenu kada je temperatura iznad 10º C. Premazivanje raznim preparatima pruža zaštitu samo u slučaju blagih zima, sa slabim snježnim pokrivačem.

Glodavci: Od njive do pčelinjaka - kako ih suzbiti

 Za suzbijanje glodavaca se koriste i mamci 

Oštećenja koja nastaju na kori korijenovog vrata ili prizemnih žila najčešće ostaju skrivena sve dok voćka opstaje zahvaljujući zalihama. Ovakva oštećenja su teška, budući da, recimo, voluharica napravi pravi prsten, pa je skraćen rodni period stabala bez obzira na prethodnu vitalnost. Radi suzbijanja glodavaca zemljište u voćnjacima treba održavati obrađeno i što čistije od korova. Za suzbijanje glodavaca se koriste i mamci u vidu zatrovanog zrnevlja pšenice koji se (po 5-10 g) stavlja u rupe. Sredstva za suzbijanje su na bazi cinkfosfida, a mogu se naći i parafinski mamci na bazi antikoagulanata, koji se koriste po svakom vremenu.

Autor: Marinko Jovičić, Savjetodavna RS


Tagovi

Glodavci Zaštita voćaka Zečevi Miševi Suzbijanje glodavaca