Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodavci u voćnjaku
  • 12.10.2017. 15:00

Stajnjak u jesen izaziva glodavce

Jedino rješenje u obrani protiv glodavaca je duboko zaoravanje stajnjaka u zemljištu.

Foto: Seaq
  • 1.506
  • 59
  • 0

Iako jesenska gnojidba voćnjaka povećava razinu humusa u zemljištu i pospješuje vegetaciju, odnosno rast i razvoj plodova, drvne i lisne mase tiijekom proljeća, stajnjak u jesen može izazvati i glodavce, koji najčešće u nedostatku hrane traže sjeme ili druge hranjive tvari u izmetu stoke. Nažalost, tu se nekad ne zaustavljaju, pa se događa da oštete korijen i stablo sadnica voćki.

Duboko zaoravanje stajnjaka

Stručnjakinja za voćarstvo, Biljana Milosavljević kaže je jedino rješenje u obrani protiv glodavaca duboko zaoravanje stajnjaka u zemljištu:

Milosavljević: Duboko zaoravanje je preventiva

"Dobro je unositi stajnjak, naročito u jesen, ali jedina preventivna mjera je da se duboko zaore u zemljištu, da bi se napravio rastresit sloj, odnosno zračni režim za mikroorganizme koji ostaju u stajnjaku ili kada se primjete glodavci, da se postave klopke".

Najbolji goveđi stajnjak

Da li će se glodavci pojaviti ovisi najčešće od sastava i vrste stajnjaka, da li je to goveđi, ovčiji, svinjski ili kokošji koji je najjači. Također, ovisi i od toga koliko se stajnjaka unosi, koliko često; da li se unosi svake godine ili svake treće, zatim od karakteristika zemljišta; kiselosti, bogatstva humusom i slično.

"Najbolji stajnjak za svako voće je kravlje, on je najboljeg sastava i s njim je najmanja opasnost za glodavce u svakom slučaju", ocjenjuje Milosavljevićeva.

Voditi računa o količini stajnjaka

Dok glodavci, poput dugorepog miša, oštećuju korijen i koru ispod površine, što dovodi do toga da stabla u proljeće imaju sitno lišće ili se jednostavno čitava biljka osuši, dubokim zaoravanjem stajnjaka najučinkovitije se unose kalijeva, fosforna i kompleksna gnojiva, s ostalim hranjivim sastojcima u dublje slojeve zemljišta i samim tim bivaju nedostupnija glodavcima, nego kada su na površini zemljišta. Čak i tada treba voditi računa da je za mlado voće potrebno manje stajnjaka, nego za ono koje je u punom rodu. S druge strane, mnogi voćari pribjegavaju i umjetnim gnojivima.

Treba voditi računa da je za mlado voće potrebno manje stajnjaka

"Neko stavlja stajsko, neko umjetno gnojivo neko i jedno i drugo, ali ne treba pretjerivati. Kada se u jesen stave, na primjer, oba tipa gnojiva, voćka može u proljeće krenuti rano s vegetacijom. Tada dolazi do pucanja grana i grančica, pa to može biti jedna od opasnosti", napominje Milosavljevićeva.

Gnojiti u proljeće?

Ako se ipak odluče za umjetna gnojiva, poljoprivrednici trebaju imati na umu da u ovom razdoblju trebaju koristiti mineralna gnojiva, koja u sebi ne sadrže ili imaju mali postota dušika, dok je sadržaj kalija i fosfora povećan.

"Prema mom mišjenju, najbolja je gnojidba, naročito stajnjakom, u jesen, dok je u proljeće potrebno napraviti samo prihranu. Ukoliko se pojave glodavci, dovoljno je duboko zaorati stajnjak i ne brinuti", zaključuje Biljana Milosavljević.

Foto: Seaq68 / Pixabay, Julijana Kuzmić


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imati svoje silose u vremenima kada cijene žitarica osciliraju iz dana u dan, važnije je nego ikada. Mladi baranjski poljoprivrednik, Alen Beno, ima dva silosa, sušaru i pročistač. Ne samo da nam je opisao sve u detalje nego nas je i proveo... Više [+]