Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Zaštita maslina
  • 26.03.2018. 07:30

Kako sanirati oštećena stabla maslina?

Štete zbog niskih temperatura vidljive su kao prekomjerno otpadanje listova (defolijacija), uzdužno pucanje kore tanjih i skeletnih grana te ljuštenje kore po opsegu grana.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.801
  • 63
  • 0

Nakon hladne fronte krajem veljače na nekoliko lokaliteta u Splitsko- dalmatinskoj županiji došlo je do značajnijih oštećenja maslina. Štete zbog niskih temperatura vidljive su kao prekomjerno otpadanje listova (defolijacija), uzdužno pucanje kore tanjih i skeletnih grana te ljuštenje kore po opsegu grana.

Klimatski uvjeti koji su prethodili hladnoj fronti dodatno su utjecali na ovakva oštećenja. Vrijeme tijekom ljeta 2017. je zabilježeno kao ekstremno sušno i ekstremno toplo. Tijekom jeseni klimatska situacija se normalizirala, pale su potrebne količine oborina te su  se aktivirala gnojiva primijenjena tijekom proljeća 2017, koje maslina nije mogla iskoristiti zbog nedostatka vlage. U siječnju 2018. zabilježeno je vrlo toplo vrijeme te je maslina krenula sa vegetacijom i kolanjem sokova.

Uz klimatske uvjete koji su ključni za nastale štete, može se dodati da su štete uočljivije u maslinicima, koji su ranije orezani, koji su imali izdašniju gnojidbu prošle godine te u maslinicima na toplijim položajima.

Mjere sanacije oštećenih stabala:

  • Sanaciju oštećenih stabala vršiti za suhog vremena.
  • U maslinicima u kojima je došlo do značajnije defolijacije provesti oštriju rezidbu.
  • Odstraniti ispucale grane do zdravog drva (smanjiti potencijal zaraze raka masline)

Ako je došlo do pucanja i ljuštenja kore po dužini debla obaviti rez u razini zemlje. Više o potpunoj obnovi masline kojoj pristupamo u slučaju velikih oštećenja debla možete pročitati: 

Kako sanirati štete od požara na višegodišnjim nasadima?

Nakon obavljene rezidbe obavezno obaviti zaštitu maslina protiv uzročnika paunovog oka i raka masline.  Protiv obje bolesti registriran je pripravak Neoram WG, a registraciju protiv paunovog oka imaju i sljedeći pripravci Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Nativo  i Stroby WG. Pripravke koristiti prema uputama proizvođača.

Autori: Žarko Kovačić dipl.ing.agr., Silvija Marušić dipl.ing.agr.


Tagovi

Masline Zaštita Paunovo oko Rak masline


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije selfie al je najljepša slika koju čovjek može ulovit na svojoj farmi.. ♥️
#mlado