Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osa srčikarica
  • 14.01.2023. 12:30

Kako prepoznati napad ose srčikarice u nasadima kruške?

Ovaj štetnik se javlja periodično. U godinama masovne pojave štete su znatne, posebno vidljive u mladim nasadima kruške i voćnim rasadnicima.

Foto: PIS Srbija
  • 965
  • 57
  • 0

Često proizvođači u nasadima kruške nakon cvjetanja zapaze simptome na vrhovima mladica u vidu savijanja nalik pastirskom štapu. Ovakve simptome najčešće uzrokuje bakterijska plamenjača kruške koju uzrokuje bakterija (Erwinia amylovora). Ako se na savijenim vrhovima izbojaka zapaze točkasti ubodi koji su spiralno raspoređeni, nije u pitanju plamenjača već do toga dolazi zbog uboda ose srčikarice (Janus compressus), ističe stručnjak Milan Šević.

Kako smo ranije pisali, ženka pravi više rupa na grančicama i u posljednju polaže jaja. 

Prepoznajte simptome napada najčešćih štetnika i bolesti na voćkama

Odrasle jedinke ovog štetnika se javljaju u vrijeme precvjetavanja kruške. Odrasli imago polaže jedno jaje u vrhove izbojaka. Ovom pozicijom dolazi do oštećivanja provodnih žila, lišće vene, kovrča se. Iz jajeta se u tom dijelu razvija ličinka ose koja ishranom oštećuje unutrašnjost vrha mladica uslijed čega se savije u luk, zatim potamni i nekrotira pa takva oštećenja podsjećaju na simptome bakterijske plamenjače s kojima se miješaju.

Prvo napada krušku, onda jabuku, mušmulu, dunju...

Ovakvi simptomi se najčešće primijete u fazi kada mladi plodovi dostignu veličinu do 10 mm. Vizualnim pregledom u mladim nasadima kruške treba redovno pratiti pojavu ovakvih simptoma. Ovaj štetnik se javlja periodično. U godinama masovne pojave štete su znatne, posebno vidljive u mladim nasadima kruške i voćnim rasadnicima.

Spiralno raspoređeni ubodi znak su napada ose srčikarice

Primarni domaćin ovog štetnika je kruška koju najintenzivnije napada. Sekundarni domaćin je jabuka, dok mušmulu, dunju i aroniju napada samo sporadično. Ova vrsta je posljednjih godina sve više prisutna na našem području. Jači napadi su zapaženi u blizini zapuštenih nasada i šuma, ističe Šević.

Ovaj kukac ima jednu generaciju godišnje, prezimi u stadiju ličinke u čahuri na kraju hodnika izbojka.

Mjere suzbijanja

Najvažnija mjera koju treba provesti je orezivanje infestiranih izbojaka zajedno s ličinkom i njihovo iznošenje iz nasada i spaljivanje


Tagovi

Osa srčikarica Zasad kruške Insekti štetočine Mere suzbijanja Milan Šević


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]