Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 16.05.2022. 10:30

Prepoznajte simptome napada najčešćih štetnika i bolesti na voćkama

Koji su najčešći štetnici i bolesti i njihovi simptomi pomoću kojih ih možete prepoznati na voćkama?

Foto: Bojan Kecman
  • 1.809
  • 149
  • 0

Vrijeme je kao stvoreno za razvoj bolesti i štetnika na voćkama. Povremene padaline praćene višim dnevnim i noćnim temperaturama dovele su, u voćnjacima u kojima se ne primjenjuju pesticidi ili u kojima je promašen termin prskanja, do jačih napada štetnika, posebice na jabukama, kruškama i šljivama.

Evo najčešćih štetnika i bolesti kao i njihovih simptoma pomoću kojih ih možete prepoznati na voćkama:

Lisne uši najčešće prevladavaju zelena, Aphis pomi, i pepeljasta uš, Dysaphis plantaginea koje najviše napadaju jabuku i krušku. Uši sišu biljne sokove što dovodi do uvrtanja i sušenja listova, stvaranja medne rose koja privlači mrave i gljivu čađavicu, deformacije plodova i njihovog opadanja. Suzbijaju se insekticidima i ljutim začinima, ako se ne žele pesticidi.

Gusjenice su dlakave i mogu izazvati golobrst

Kruškina buha, Psylla pyri,  je vrlo teška za suzbijanje, otporna je na većinu insekticida. Također, luči mednu rosu zbog čega se plodovi prljaju i gube na kvaliteti. Peteljke gube turgor što dovodi do opadanja plodova.

Cigaraš, Byctiscus betulae, pojavljuje se na više voćnih vrsta, najčešće lozi i kruškama. Izgriza nerve listova koje zatim uvija u "cigare". Ne pričinjava veću štetu, smanjuje se napad kidanjem smotanih listova.

Dudovac, Hyphantria cunea, također napada više voćnih vrsta. Gusjenice su dlakave i mogu izazvati golobrst, a nalaze se u paučinastim gnijezdima. Nakon nekog vremena hrane se individualno. Teško je boriti se protiv njih kada se formira gnijezdo tako da je najbolje uništavati ih mehanički.  

Kruškina osica, Janus compressus, napada mlade grančice. Ženka pravi više rupa na grnčicama i u posljednju rupu polaže jaja. Izdanci se savijaju, a lišće tamni jer se ličinka hrani njihovim sokovima. Često štete mijenjaju s bakterioznom plamenjačom, lat. Erwinia amylovora.

Crna točka je znak

Šljivine osice, Hoplocampa sp. - crna točka na plodićima, nakon završetka cvjetanja, siguran je znak da su se osice ubušile u plodić koji će malo kasnije sigurno otpasti. Tada ne pomažu nikakvi insekticidi. Ključ je u prskanju u precvjetavanju, prije ubušivanja ličinki koje su bijele sa crnom glavom.

Grinjecrveni voćni pauk, Panonychus ulmi, kruškina grinja, Eryosiphe pyri - pogoduje im toplo i suho vrijeme. Sisaju sokove što dovodi do sušenja listova. Suzbijaju ih akaricidi, a od nekemijskih sredstava, češnjak ima sasvim dobru svrhu.

Kruškina mušica šiškaricaContarinia pyrivora - štetu izazivaju ličinke bijele boje koje se nalaze u unutrašnjosti plodića. Napadnuti plodići opadaju, ali se prije toga deformiraju i imaju izgled tikvice. Zaštita se vrši tretmanima prije početka vegetacije i redovnom obradom zemljišta.

Važno je simptome prepoznati na vrijeme

Čađava krastavost jabuka i krušaka, Venturia inequalis i Venturia pyrina - simptomi se pojavljuju na plodićima i listovima u vidu tamnih mrlja koje se vremenom spajaju što dovodi do pucanja plodova i njihovog prljanja zbog čega ne mogu biti u prvoj klasi i imati dobru otkupnu cijenu. Teško se suzbija bez fungicida. Ako se tamne mrlje mogu obrisati prstom znači da je infekcija zaustavljena.

Pepelnica jabuka, Podosphaera leucotricha, listovi dobivaju bjelkastu boju, a nakon nekog vremena, posmeđe i osuše se. Preparati sa sumporom i pojedini fungicidi mogu je zaustaviti, a od alternativnih metoda, češnjak daje dobre rezultate.

Kovrčavost listova breskve, Taphrina deformans - ako se u veljači i ožujku ne djeluje bakrom ili fungicidima, kada može doći do pucanja pupoljaka zbog toplijeg vremena, bolest će se useliti u pupove i pojaviti nakon cvjetanja. Teško je skidati zaražene listove, ali prskanje preparatima s većim postotkom dušika i prihrana dušičnim gnojivima, oko stabala, mogu oporaviti biljku.


Tagovi

Čađava krastavost Lisne uši Mušica šiškarica Dudovac Cigaraš Kruškina osa Šljivine osice Grinje Pepelnica jabuka Kruškina buha Kovrčavost lišća breskve


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]