Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljive
  • 08.05.2022. 07:30

Zašto su se na listu šljive pojavile deformacije?

Vrijeme je pojave šljivine lisne mušice čije ličinke na naličju listova formiraju izrasline - mjehuraste gale.

Foto: Depositphotos/mahirov9
  • 985
  • 108
  • 0

Svibanj je mjesec kada se na listovima šljive uočavaju izrasline koje pravi šljivina lisna mušica Putoniella pruni. Ona pripada porodici mušica šiškarica Cecidomyiidae. Štete pričinjavaju ličinke koje na naličju listova formiraju izrasline - mjehuraste gale duž glavne lisne žile.

Osim na šljivi možemo je pronaći i na ostalim biljnim vrstama iz roda Prunus, a u prirodi je česta na crnom trnu Prunus spinosa. Javlja se redovno svake godine u manjem ili većem intenzitetu.

Štetu prave ličinke

Budući da se radi o insektu malih dimenzija odrasle jedinke prolaze neprimijećeno, a najčešće su nam vidljive gale koje prave ličinke na donjoj strani lista. Nastaje deformacija lista i dolazi do ometanja fotosinteze. Gale su u vidu mjehura koji je na početku svijetlo obojen, zatim zelen, tamno zelen i na kraju crven. Dostižu dužinu do 4 cm. U jednoj gali može biti više ličinki.

Ženka polaže jaja iz koji se one izlegu, a nalaze se u unutrašnjosti gale. Duge su do 3mm, žute ili narančaste. Hrane se biljnim sokovima i razvijaju se tijekom svibnja i lipnja zaštićene unutar deformiranog tkiva. Na kraju razvoja padaju na zemlju ispod krošnje stabla i tu prezimljavaju.

Mjehuraste gale (Foto: Wikimedia commons/Slimguy)

To znači da štetnik ima jednu generaciju godišnje, a odrasle jedinke se javljaju tijekom travnja i svibnja. Oni ne pričinjavaju štete, jer se ne hrane.

Mjere suzbijanja

Obično se zbog ovog štetnika ne poduzimaju specifične mjere suzbijanja, jer ne pripada ekonomski značajnim.

U voćnjacima gdje je uočen jači napad potrebno je sakupiti listove s galama i mehanički ih uništiti, obraditi zemljište nakon što ličinke padnu na tlo. Prevrtanjem površinskog sloja zemlje ličinke i kukuljice se izbacuju na površinu i postaju plijen grabljivim insektima, pticama i izložene su atmosferilijama.

Fotografija unutar članka podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Štetnik šljive Gala Šljivina mušica Putoniella pruni


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]