Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici krušaka
  • 19.07.2021. 14:15

Krvava uš i osa predivica u nasadima krušaka, češnjak može pomoći

Simptome napada krvave uši vrlo lako je prepoznati. Blizu korijena pojavljuju se bijele vlaknaste tvorevine koje sliče na vatu.

Foto: Bojan Kecman
  • 361
  • 236
  • 0

Proizvodna 2021. godina definitivno će biti zapamćena kao jedna od najtežih u uzgoju krušaka. Nakon učestalih mrazeva koji su desetkovali rod, zatim dužeg perioda praćenog nižim temperaturama i velikim količinama padalina, a što je uzrokovalo jače opadanje zametnutih plodova koji su preživjeli mraz i na kraju sušnog razdoblja, došlo je do pojave štetnika rijetko zastupljenih u nasadima ove voćne vrste.

Riječ je o krvavoj uši (lat. Eriosoma lanigerum) i kruškinoj osi predivici (lat. Neurotoma flaviventris). Dok se osa suzbija mehanički, krvava uš može uzrokovati veliku štetu u voćnjacima. Zanimljivo je da taj kukac najviše napada jabuku, ali je u ovoj sezoni primijećen u više nasada krušaka upravo zbog dužeg vremenskog intervala praćenog visokim dnevnim temperaturama, koje su idealne za njen razvoj.

Simptomi napada krvave uši vrlo lako se mogu prepoznati. Blizu korijena pojavljuju se bijele vlaknaste tvorevine koje sliče na vatu. Uočavaju se i na granama i oko peteljki listova, na mladicama i predstavljaju prepreku upotrebi insekticida.

Na ljeto se stvaraju kolonije ličinki

Zaštita kemijskim sredstvima nije laka. Najviše se koristila aktivna tvar klorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je, podsjećamo, zabranjena jer uništava i korisne kukce odnosno predatore krvave uši. Pred kretanje vegetacije upotrebljava se i bakar. Štetnik podnosi niske temperature, čak do -26 stupnjeva. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, uslijed oštećenja kore, u ranama često dolazi do naseljavanja štetnika, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Kolonije ličinkina listovima

U ljeto ženke čija su krila pokrivena bijelim vlaknima, stvaraju kolonije mladih ličinki koje sisanjem sokova mogu uzrokovati pucanje kore grana, debla i oko spojnog mjesta cijepa i podloge. Na tim istim mjestima štetnik i prezimljava.

Krvava uš ne podnosi sumpor

Najvažnije je da se redovno radi i ljetna rezidba kako bi se efikasnije primijenili preparati za prskanje, a trebalo bi izbjegavati i pretjeranu upotrebu dušičnih gnojivs. Imajući u vidu da krvava uš ne podnosi sumpor, osim onog u tekućem stanju, može se primijeniti i češnja. Kilogram češnjeva koji su prerezani na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave uši. Tri litre ovakve smjese dovoljna su za prskalicu zapremine 10 litara.

Prvo tretiranje obavlja se u drugoj polovici veljače i još jednom do kretanja vegetacije. Potrebno je tretirati i poslije cvjetanja krušaka. Češnjak riješava i eriofidne grinje što znači da se ne moraju kupovati skupi akaricidi.

Nisu neophodni insekticidi

S druge strane, kruškina osa predivica rijetko se javlja masovno u voćnjacima. Ima samo jednu generaciju tijekom godine, odnosno u lipnju se pojavljuju odrasle jedinke koje polažu jaja na listove. Nakon piljenja gusjenice upredaju lišće s kojim se hrane do kraja svog razvoja.

Nakon piljenja gusjenica, dolazi do upredanja lišća

U unutrašnjosti ostaje njihov izmet. Pred kraj ljeta gusjenice se spuštaju u zemlju gdje prezimljavaju do narednog proljeća. Uništavanje insekticidima nije neophodno ako nema puno takvog lišća i u tom slučaju vrši se mehaničko uklanjanje. Ako ih ima puno koriste se preparati koji djeluju parama.


Tagovi

Štetnici krušaka Nasad krušaka Krvava uš Kruškina osa predivica Ljetna rezidba Upotreba bakra


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo