Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 05.07.2020. 09:00

Kako maslinu spasiti od suše?

Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta treba natapanje svakih deset do petnaest dana.

Foto: Jumpstory
  • 1.560
  • 44
  • 0

Za uzgoj maslina jako je važno znati da biljka transpiracijom prenosi otopljenu hranu iz zemlje u list, ali u isto vrijeme, zahvaljujući vodi, biljka regulira i vlastitu temperaturu te omogućuje hlađenje. Manjak vode u tlu ima negativan utjecaj na fotosintezu, respiraciju i razinu ugljikohidrata. Pretpostavlja se da masline stare desetak i više godina transpiracijom tijekom jedne godine prometnu preko tisuću litara vode, piše Maslinar. 

Vlaga potrebna tijekom cijele godine

Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta treba natapanje svakih deset do petnaest dana. Mladim maslinama treba voda znatno češće, kao i onima s dobrim urodom, te onima na propusnim tlima i tlima obraslim travom. Prema procjeni stručnjaka, u prosječno sušnoj godini i s prosječnim urodom svakoj maslini treba za jedno natapanje dvadeset litara vode po jednom kvadratnom metru, odnosno za jednoj, staroj dvadesetak godina treba oko dvjesto litara vode.

Maslinu treba zalijevati obilno, a rjeđe zalijevanje s manje vode usmjerava površinski razvoj korijenova sustava, a onda maslina nema stabilnost i vjetrovi je mogu prevrnuti.

Posljedice nedostatka vode su smežuranost i opadanje plodova i lišća, zatim izostanak porasta mladica, prijevremeno sazrijevanje plodova i sušenje pojedinih grančica.

Ako suša potraje do kolovoza, tada već početkom rujna možemo u maslinicima uočiti mumifikaciju plodova, ali i odumiranje pojedinih dijelova ili cijelog stabla masline, posebno mladih stabala.

Večernje zalijevanje

"Svima onima koji nemaju ili ne mogu imati moderni sustav za navodnjavanje, a imaju vodu, predlažem redovito večernje zalijevanje. Maslina ima veći dio korijena plitko, oko trideset centimetara dubine, stoga je njezina reakcija na sušu tako izražena jer se štiti zahvaljujući svojoj građi i rijetkim korijenima koji su se uvukli u pukotine zemlje i kamene rasjekline", poručuje maslinar Sinaj Bulimbašić.

Kako maslini osigurati vodu?

Kako i sam tvrdi, već godinama zalijeva masline tako da iskopa jarak u promjeru od jedan do dva metra oko masline, što ovisi o veličini stabla. Pusti vodu da teče u taj jarak, a u međuvremenu očisti stablo od vodopija i mulaca, iščupa travu i popravi veziva na mladim maslinama. "Kada u određeno vrijeme ulijem oko sto do dvjesto litara vode, premjestim cijev na drugu maslinu i ponovim postupak, a oko prethodne već zalivene masline, zatrpam jarak zemljom i tako spriječim isparavanje", pojašnjava Bulimbašić.

Ovaj postupak tijekom ljeta ponavlja svakih deset do petnaest dana, ovisno o atmosferskim (ne)prilikama.  


Tagovi

Maslinar Suša Navodnjavanje Zalijevanje Korijen Ljeto


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]