Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 27.06.2020. 09:00

Kako maslini osigurati vodu?

Meteorolozi već najavljuju toplo i suho ljeto, a ako se njihove prognoze ostvare, urod maslina bi mogao biti nešto niži u odnosu na prosjek.

Foto: JumpStory
  • 422
  • 17
  • 0

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac ističe kako je u ljetnim mjesecima maslini voda nužna, te nabraja sve načine na koje možemo maslini osigurati vodu.

Meteorolozi već najavljuju toplo i suho ljeto, a ako se njihove prognoze ostvare, urod maslina bi mogao biti nešto niži u odnosu na prosjek, no srećom količinu vode koja se tijekom jesensko-zimskog perioda akumulirala u tlu možemo pravilnim gospodarenjem očuvati i omogućiti stablima maslina da lakše prebrode stanje eventualnog vodnog stresa tijekom ljetnih mjeseci.

Manje ulja

Voda je ograničavajući čimbenik maslinarske proizvodnje i upravo tijekom ljetnih mjeseci kada ju biljka masline najviše treba, nedostatak vode u priobalnom dijelu Hrvatske je najizraženiji. Iako naša domovina obiluje vodnim resursima, to ne znači da ovim bogatstvom ne trebamo racionalno gospodariti.

Osim navodnjavanja, koje je u našim proizvodnim uvjetima interventna mjera u ekstremno suhim periodima ili godinama, na raspolaganju nam stoje mjere kojima akumuliranu (nakupljenu) vodu u tlu čuvamo kako bi u periodima kada je najpotrebnija našim maslinama bila dostupna.

Zbog toga spoznaje o načinima gospodarenja vodom u masliniku utječu na očuvanje stabilnih i redovitih prinosa te kvalitetu maslinovih ulja.

Voda je osim za samu biljku masline vrlo značajna i za mikrobiološke procese u tlu te pristupačnost biljnih hraniva, posebice hraniva koja ulaze masovnim strujanjem vode u biljku, poput magnezija, kalcija i bora.

Iako je maslina kserofitna kultura, odnosno tolerantna je na manjak vode u tlu, to ne znači da za osiguravanje stabilnih i redovitih prinosa voda nije potrebna. Biljka će najprije odbaciti one organe koji su joj najmanje potrebni za preživljavanje, a to su organi koji joj služe za reprodukciju, odnosno cvjetovi i plodovi. Upravo su ovi organi masline od primarnog interesa maslinarske proizvodnje i njihovo odbacivanje utječe na smanjeni prinos.

Kako smanjiti vodni stres u masliniku?

Osim smanjenih prinosa, manji udio vode utječe i na smanjeno nakupljanje ulja u plodu te je, prema rezultatima istraživanja grčkih znanstvenika, udio ulja izražen na suhu tvar niži kod stabala koja rastu u sušnim uvjetima.

Nedostatak vode u tlu izraženiji je u plićim i težim tlima gdje ona evaporacijom (gubitak vode iz tla u obliku vodene pare) prelazi u atmosferu. Na lakšim, pjeskovitim, tlima te tlima s većim udjelom kamena voda se brže gubi u dublje slojeve tla i u podzemnu vodu te postaje biljci teže pristupačna.


Tagovi

Maslinar Voda Suša Navodnjavanje Evaporacija Prinosi


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]