Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 30.05.2015. 07:20

Išli smo korak po korak i sada smo najveći!

Na ulaganja nas tjera čista potreba za našim proizvodima. Trenutno imamo veću potražnju od postojećih kapaciteta, stoga svakako planiramo raditi na razvoju i novim proizvodima

Foto: Petar Volarević
  • 4.550
  • 677
  • 0

"Od ideje oca Rade koji je sedamdesetih godina prošloga stoljeća odlučio pokrenuti proizvodnju sadnoga materijala na ovim prostorima, nastao je jedan od najvećih rasadnika u Hrvatskoj", priča nam Petar Volarević, vlasnik rasadnika Prud iz Metkovića te nastavlja, "..obrt postoji od 1999. godine, a otac proizvodi sadnice još od kraja sedamdesetih godina. Osnivač rasadnika je moj otac Rade, koji je sa nas četiri sina podizao biznis na razinu na kojoj se danas nalazi."

Rade Volarević, po struci bravar, smatrao je da se na području Dubrovačko-neretvanske županije nalaze idealni uvjeti za uzgoj sadnica agruma, maslina, smokve, vinove loze i ostalih voćnih vrsta. Prepoznavši novu nišu, odlučio je pokrenuti proizvodnju i tako je pokrenuta tradicija koja traje već više od trideset godina.

Ovaj je uspješan proizvođač upisan u Bazu proizvođača. Upiši se i ti ovdje!

Otkrili formulu uspjeha

Rasadnik Prud vode četiri brata - Petar, Mate, Dražen i Josip, zajedno s ocem koji je trenutno u mirovini, ali itekako aktivan u poslu. Ovaj obiteljski obrt izuzetno je ponosan na svoj uspjeh, do kojeg su, smatraju došli isključivo svojim radom i trudom. "Što se tiče našeg iskustva u proizvodnji mogu reći da smo kao obiteljska firma počeli, da bi danas došli do najvećeg rasadnika sadnog materijala u Hrvatskoj. Išli smo korak po korak, zato mogu reći da je to ispravan put prema uspjehu!" ističe Petar Volarević.

Rasadnik se bavi proizvodnjom sadnog materijala - masline, agrumi, voćne sadnice, lozni cijepovi, ukrasno bilje rasprostiru se na osam hektara površina, od čega 4.000 m2 plastenika, a klima je idealna za ovaj tip uzgoja. Od malog obiteljskog obrta, rasadnik Prud trenutno je jedan od najvećih domaćih rasadnika sadnog materijala, koji upošljava 30 zaposlenika, a ovisno o sezoni javlja se i potreba za dodatnom radnom snagom. Od 2002. godine, u okviru poslovanja nalazi se i vrtni centar.

Veća potražnja od kapaciteta

"Otac Rade izuzetno je poduzetan čovjek, bez kojeg svega o čemu danas razgovaramo ne bi bilo. Kako nam je razvoj i proširenje djelatnosti uvijek bio prioritet u poslovanju, odlučili smo 2004. godine vlastitim sredstvima kupiti zemljište, na kojem smo izgradili tri plastenika te staklenik, a uspjeli smo osigurati i povrat određenih sredstava od strane države", ističe Petar Volarević, a obitelj je 2010. godine kupila i novi građevinsko-proizvodni pogon.

"Na ulaganja nas tjera čista potreba za našim proizvodima. Trenutno imamo veću potražnju od postojećih kapaciteta, stoga svakako planiramo raditi na razvoju i novim proizvodima, a osobito ćemo se bazirati na proizvodnji sadnog materijala citrusa", pojašnjavaju Volarevići. Potražnjom za svojim proizvodima mogu biti i više nego zadovoljni, a zastupljeni su na tržištima cijele Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovenije i Albanije.

Kao najveći problem Volarevićima predstavlja manjak raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, što otežava daljnje širenje i unapređenje proizvodnje. Volarevići su nas uputili i u nemogućnost pronalaska certificiranih baznih matičnjaka u Hrvatskoj te takav materijal za sada moraju uvoziti, što im uvelike poskupljuje proizvodnju.

"Za sada moramo uvoziti plemke iz Italije, jer u Hrvatskoj nema certificirane baze matičnjaka, odnosno certificiranih matičnih nasada agruma. Budući da proizvod moramo uvoziti, to nam uvelike poskupljuje proizvodnju. Svakako smatramo da bi u Hrvatskoj trebalo poraditi na planu poticanja proizvodnje baznih matičnjaka", pojašnjava Volarević.Vinograd se i danas obrađuje ručno. 

Od 2007. godine obitelj je pokrenula projekt sadnje vinograda na 12 hektara, koji se nalazi na novom vinogorju Komarana, a pri podizanju vinograda koristili su se IPARD sredstvima. Prostor vinograda nalazi se kao dio poduzeća "Vinogradi Volarević", a nalazi se na poluotoku Pelješcu, na području Kremena. Vrela mediteranska klima i škrto mediteransko tlo koje vlada na tom području može podnijeti samo Plavac mali, kažu mještani. Tako nastaje vino osobitog karaktera.

Važno je napomenuti da se cijeli vinograd obrađuje ručno i isključivo prema ekološkim standardima", ističe Volarević. Plavac mali rose i Plavac mali Syrtis vina su kojima se diče u "Vinogradima Volarević". "Ovako kvalitetna vina mogu nastati samo u obiteljskim podrumima, gdje ih s ljubavlju proizvode podrumari", pojašnjavaju nam. Syrtis je naime latinski naziv sela Prud, smještenog nedaleko Metkovića odakle potječe obitelj Volarević i gdje je odlučila ostati.

Foto: Petar Volarević

 

Fotoprilog


Tagovi

Dobre priče Dubrovačko-neretvanska županija Rasadnik Prud Petar Volarević Metković Sadni materijal Agrumi IPARD Vinogradi Volarević Plavac mali Syrtis


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]