Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Paulišić
  • 23.11.2018. 07:30

Ines Paulišić: Najponosnija sam na naše blendirano maslinovo ulje koje sadrži preko 30 različitih sorti

Sadnice sorti koje koristimo za blendirano ulje potječu iz cijelog svijeta, ali su posađene na istarskoj, crvenoj zemlji kao eksperiment. Radimo na projektu kojim želimo sva ulja svijeta, odnosno sorte masline staviti u jednu bocu, ističe Ines Paulišić.

Foto: Vedran Stapić
  • 490
  • 42
  • 0

Na 14. Danima mladog maslinovog ulja koji su proteklog vikenda održani u Vodnjanu, svoju je liniju proizvoda pod brendom Oliveri predstavio i OPG Paulišić koje se nalazi na zapadnoj obali Istre, u maloj općini Kaštelir - Labinci, u blizini Poreča. 

Kažu kako je ova godina bila izrazito dobra pa su u odnosu na prošlu godinu ostvarili povećane prinose. Što je još važnije, i kvaliteta ulja je izvrsna

Španjolska Arbequina na istarskoj crvenici 

"Ulja su ostvarila možda manju voćnost u odnosu na prethodne godine. Po onome što vidim, to je trend koji je pratio cijelo ovo podneblje", ističe Ines Paulišić naglasivši kako su ove godine uz asortiman monosortnih ulja od prethodnih godina, izdvojili i tri nova ulja među kojima ona posebno izdvaja monosortnu Arbequinu. "Radi se o španjolskoj sorti koja je apsolutni novitet na našem tržištu s obzirom da uopće nije zastupljena u Istri. Sadnice se teško nađu i ovo je ulje nešto jedinstveno što se može probati  kod nas", otkriva Paulišić. 

Istarski maslinari u Vodnjanu - od upitne godine do neupitnih vrhunskih ulja

Proizvodnja monosortnog maslinovog ulja zahtijeva veće napore i pri samoj berbi jer se svaka sorta maslina mora posebno obrati i preraditi, a kasnije i skladištiti. Specifičnost monosortne proizvodnje maslinovog ulja je karakterizacija svake pojedine sorte, te opus okusa i mirisa koji se dobiva proizvodnjom jedne sorte i koji je karakterističan samo za tu sortu. 

Ipak, Ines Paulišić je, kako kaže, uvijek najponosnija na njihov blend maslinovih ulja. 

Ines Paulišić: Blendirano ekstra djevičansko maslinovo ulje je naš eksperiment 

"Ovo maslinovo ulje trenutno sadrži preko 30 različitih sorti. Sadnice tih sorti potječu iz cijelog svijeta, ali su posađene na istarskoj, crvenoj zemlji kao eksperiment. Radimo na projektu kojim želimo sva ulja svijeta, odnosno sorte masline staviti u jednu bocu", kaže Paulišić dodavši da sama činjenica da ovo ulje sadrži velik broj sorti, ulje je varijabilno iz godine u godinu. 

"Razlog tome je što pojedine sorte ne rode uvijek jednako. Dolaze nam i nove, mlade sorte u rod pa najviše posla imamo baš oko tog ulja jer nakon što se preradi kolekcija, ono se još nadorađuje s monosortnim uljima jer se radi kupaža te se stvara se karakterističan okus Sangreala, koji mora biti pun, harmoničan, srednjeg intenziteta, i koje duljom degustacijom sve više i više otrkiva novih aroma, mirisa i okusa.  Kao kad slikar slika svoju sliku i miješa boje, mi mješamo okuse dok ne dobijemo savršenu harmoniju između voćnosti, gorčine, pikantnosti i fluidnosti", zaključuje Paulišić. 


Tagovi

OPG Paulišić Oliveri Ines Paulišić Ekstra djevičansko maslinovo ulje Blend Sangreal Arbequina Maslinarstvo Dani mladog maslinovog ulja Vodnjan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.