Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedna akcija
  • 12.05.2023. 09:00
  • Zadarska, Vukšić, Novigrad

Humanost na djelu: Priskočili u pomoć i orezali maslinike oboljelim kolegama

Svoje humanitarne akcije ima i Udruga maslinara Zadarske županije. Druženje s ciljem da se nekom pomogne je neopisiv osjećaj, kaže njezin predsjednik dr. Ivica Vlatković.

Foto: Udruga maslinara ZŽ
  • 461
  • 87
  • 0

Maslinari štuju sveto drvo, a spremni su i pomagati. Jedni drugima, ali i potrebitima. Tako, primjerice, u sklopu međunarodne manifestacije Dani masline, koja se svakog proljeća održava u Zadru i okolici, uz natjecateljski i edukativni gaji se i humanitarni karakter manifestacije. Na gastro-priredbi Maslinarski marendin cijeli novčani iznos od dobrovoljnih priloga posjetitelja za konzumirana jela i pića doniraju se Ligi protiv raka za kupnju popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar.

Osim toga, ulja preostala nakon ocjenjivanja doniraju se štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova."Dobro je činiti dobro“, kaže Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline.

Akcije u Vukšiću i Novigradu

Svoje humanitarne akcije ima i Udruga maslinara Zadarske županije. "Maslina nam je podarila da uz vrijedni dar svojeg ulja u prigodama okuplja ljude. Ona je poput majke koja okuplja svoju djecu u svakoj prigodi bilo u rezidbi bilo košnji bilo u berbi. Uvijek okuplja sve one koji je štuju", kaže predsjednik udruge dr. Ivica Vlatković.

Okupila ih je i da pomognu dvojici vrijednih maslinara koji zbog bolesti nisu mogli orezati svoje masline. Jedan od njih, Goran Sinovčić iz Novigrada, imao je zatajenje bubrega, a drugi Marko Nakić iz Vukšića, složenu operaciju operaciju na srcu koja mu je spasila život.

"Ne znam kako zahvaliti prijateljima maslinarima. Svima koji su priskočili u pomoć veliko hvala", kaže Marko, koji se uspješno oporavlja. On je na operaciju morao takoreći izravno iz maslinika.  "Dobar dio od ukupno 300 stabala maslina starih 20 godina sam već bio orizao uz pomoć sina Ivana i prijatelja Marina Matešića, Željka Pinčića i mog 'kuše' Stipe Marića“, govori.

Vrijedni maslinari odmah su pohrlili u pomoć 

Na operaciju je pod hitno upućen u Zagreb, a kad su saznali članovi udruge brzo su se organizirali i na najbolji mogući način dovršili rezidbu i to po svim pravilima struke. A kad im se Marko zahvaljivao i rekao da ne zna kako da im se oduži, odgovorili su mu: "Biće vrimena. Nismo za danas“.

Nakon obavljenog posla u Vukšiću uslijedila je akcija u Novigradu, u masliniku Gorana Sinovčića. 

Prednosti polikoničnog uzgoja

"Tu smo demonstrirali rezidbu i rekonstrukciju krošnje na uzgojni oblik polikonične vaze“, kaže dr. Vlatković. Radi se o načinu rezidbe i uzgojnom obliku koji inače prakticiraju u talijanskoj Toskani, u posljednje vrijeme i kod nas u Istri, a za Dalmaciju to je još uvijek novost.   

Zašto je važan taj uzgojni oblik, pojasnio je. Svi oblici otvorenih vaza doprinose boljoj osunčanosti krošnje ali, kaže on, niti jedan kao polilonični uzgojni oblik u racionalizaciji intenzivnog maslinarstva. Zašto? Zbog niza prednosti. Prvo, odnos lisne i drvne mase je višestruko veći u korist lista, a maslina od lista živi. Drugo, tako se smanjuje mogućnost aktivacije latentnih pupova i stvaranja vodopija i nepotrebnih novih izboja. Treće, ujednačena je osunčanost cijele krošnje što posljedično donosi ravnomjerno i kvalitetno sazrijevanje plodova te bolju rodnost u krošnji.

Kako mladi agronomi Stjepan i Toni grmolike masline pretvaraju u polikonične vaze?

Dvije najvažnije i najskuplje agrotehničke mjere u maslinarstvu rezidba i berba su po troškovima puno manji i rentabilniji na ovom uzgojnom obliku. Pristup berbi i rezidbi je jednostavniji i brzi kod ovog uzgojnog oblika.

"Na oba maslinika bilo je dosta posla i uspješno smo ih obavili“, kaže Vlatković.

Pomoć povezuje i učvrćuje prijateljstva

Vrijednosti ovih akcija nije samo u pomoći oboljelom članu nego i osjećaj zadovoljstva nakon toga da smo uradili dobro djelo, istaknuo je i dodao: Ta vrijednost okupljanja koju nam je maslina podarila je još jedan doprinos povratka prirodi u brzom tempu suvremenog  života. U traženju sebe mnogi su našli svoj mir među maslinama. Ili kako zna reći Vlatković: "Tražeći svoj mir našao sam masline." Zato svaka humanitarna akcija među maslinama još više povezuje ljude i učvršćuje prijateljstva.

Zato su misli i riječi znamenitog francuskog povjesničara Fernanda Braudela da je Sredozemlje onakvo kakvim ga čine ljudi i potvrda vrijednosti masline u njemu. "Ona je međa, ali i temelj, hrana i poezija, ulje i obred. Jer imati i biti u hladu maslinika, dobitak je i povlastica, zbiljski ili u mitskom sjećanju u Provansi, Toscani, na Siciliji, Šolti i Hvaru, podno Akropole pa sve do Krima, do Tauride gdje u maslinovom gaju Ifigenija prepoznaje brata Oresta."

Posao dovršen po svim pravilima struke 

Stoga, zaključuje dr. Vlatković, druženje maslinara s ciljem da se nekom pomogne je neopisiv osjećaj.

Uostalom, ne kaže se slučajno: Dobro je činiti dobro, jer dobro se dobrim vraća!


Fotoprilog


Tagovi

Dr. Ivica Vlatković Oboljeli maslinari Humanitarna akcija Rezidba Udruga maslinara Zadarske županije


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."