Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organizacija otkupa
  • 28.10.2014. 10:45

Hoće li hrvatska administracija spasiti mandarine?

Započela je provedba distribucije jabuka i mandarina u humanitarne svrhe, financirana sredstvima EU. Ne izostaju opet ni hrvatski propisi koji uspješno suzbijaju svaki realan pokušaj voćara da se spase iz situacije.

  • 363
  • 64
  • 0

U svezi pokušaja da se spase mandarine i jabuke, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede. S novim uputama i pravilima od kojih, sve one koji su sada suočeni s nedostatkom tržišta za svoje proizvode, boli glava. Boli ih glava od ponavljanja, pustog naklapanja o pravilima, kad ih zabrinjava samo jedno. Gdje zbrinuti mandarine od propasti?

No, svejedno, prenosimo u potpunosti njihov apel proizvođačima da se, u sažetku cijelog teksta - drže pravila. Umjesto da se proces što više pojednostavi, i dalje je najbitnije kako će sve izgledati na papiru, umjesto na polju. Stvarnost kao da je prekrivena velom administracije, a kako će se voditi tone izgubljenog, teškom mukom proizvedenog i kvalitetnog voća, u nijednom pravilniku ne piše. Papir ipak sve trpi.

Informacije iz Ministarstva o pridržavanju pravila

"Tijekom prošlog tjedna punim je intenitetom započela provedba distribucije jabuka i mandarina u humanitarne svrhe, a koja se financira iz sredstava Europske Unije u okviru paketa interventnih mjera vezanih uz pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pogođeni zbog ruskog embarga. Obzirom na uočene probleme i pitanja proizvođača o dosadašnjoj primjeni mjere, a posebno sa aspekta potrebne dokumentacije, upozoravamo proizvođače da su dužni pridržavati se svih propisanih elemenata:

  • Prilikom prijave moraju imati svu potrebnu dokumentaciju i u cijelosti popunjen zahtjev (Upute za proizvođače i primatelje proizvoda za slobodnu distribuciju nalaze se u prilogu članka)
  • Pravovremeno najaviti Agenciji da je izvršena priprema proizvoda za donaciju kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor
  • Proizvođači koji nisu upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, a žele sudjelovati i ovoj mjeri trebaju žurno uputiti Zahtjev za upis u Upisnik Ministarstvu poljoprivrede.

Interventna mjera EK vrijedi do kraja 2014. godine, pri čemu do 15. studenog vrijedi pravilo o ograničenom kapacitetu proizvodnje koji se može staviti na tržište. Radi ravnomjerne podjele sredstava namijenjenih za interventni otkup, proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10% svojih kapaciteta, a proizvođači mandarina za 20% proizvodnih kapaciteta.

Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva, bez obzira na količine koje su ranije definirane.

Iz tog razloga iz Ministarstva poljoprivrede RH apeliraju na proizvođače da u što kraćem roku i što brže iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri te ih još jednom podsjećaju kako se sredstva mogu koristiti samo i isključivo uz poštivanje propisanih pravila utvrđenih Uredbama EK i propisanim Pravilnicima. I ova se mjera, kao i sve ostale, nadzire od strane stručnih tijela EK.

Sažetak kratkih uputa za proizvođače

Svi proizvođači mandarina i jabuka koji žele povući voće s tržišta u humanitarne svrhe i za to dobiti novac Europske unije - moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca Obavijesti o povlačenju s tržišta.

Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini. Povlačenje voća odnosi se na 20% od ukupnih količina mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu, odnosno 10% za jabuke. Trošak pakiranja, sortiranja i transporta također se refundira.

Popunjeni obrazac Obavijesti proizvođači šalju na e-mail adresu: intervencije.voće@apprrr.hr ili poštom: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb.

Obavijesti se mogu slati do 15. studenog 2014. godine, a nakon toga Agencija za plaćanja proizvođačima šalje Obavijesti o utvrđenim prihvatljivim količinama proizvoda. Prije isporuke proizvođač se mora javiti poljoprivrednoj inspekciji i Agenciji za plaćanja koja provodi kontrolu na terenu.

Nakon isporuke voća, proizvođač šalje Agenciji zahtjev za isplatu s dokumentacijom kojom dokazuje isporuku i primitak proizvoda povučenih s tržišta. Nakon toga Agencija isplaćuje novac proizvođaču voća. Sve detaljnije informacije mžete saznati ovdje te na broj telefona: 01/60 02 810 i faxa 01/60 02 853.

Dodatne potpore ne mogu se očekivati

Ministar Jakovina je naglasio da će pokušati otvoriti kanale za treće zemlje, no nove potpore nije realno očekivati. U neretvanskoj udruzi Mandarina smatraju nerealnim u tako kratkom roku organizirati donaciju od nekoliko tisuća tona mandarina. Stoga su predložili da se Ministarstvo poljoprivrede sufinanciranjem uključi u mjeru neubiranja odnosno prislinog ubiranja radi uništavanja, što ministar Jakovina smatra neprihvatljivim te dodaje da su već kontaktirani domovi, zatvori, bolnice, pučke kuhinje te svi ostali koji bi mogli doprinijeti potrošnji mandarina.

Svoje nezadovoljstvo izrazili su i u Hrvatskoj voćarskoj zajednici u kojoj zbog preniske otkupne cijene smatraju da je jabuke isplativije ostaviti u voćnjaku. Iako je prema njihovim očekivanjima ove godine trebalo biti 70.000 tona jabuka, zbog kiše je u voćnjacima ostalo 30.000 tona tog voća.

Izvor: mps.hr


Dokumenti


Tagovi

Neretvanske mandarine Distribucija u humanitarne svrhe Interventne mjere EK Poljoprivredni proizvođači APPRRR Upisnik Proizvođači jabuka Tihomir Jakovina Upute proizvođačima Nove potpore Prisilno ubiranje Uništavanje Hrvatska voćarska zaje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."