Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništen urod
  • 23.05.2023. 10:00
  • Splitsko-dalmatinska, Vinjani Donji

Goranu Rebiću uništen sav urod jagoda i povrća - polja Imotskog polja poplavila voda iz BiH

To je međunarodni problem, pa bi lokalna vlast, Splitsko-dalmatinska županija ili državni organi morali intervenirati da nam se skrate muke za ubuduće, rekao je vlasnik OPG-a za Slobodnu Dalmaciju.

Foto: Matko Begović/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.386
  • 69
  • 0

Sav ovogodišnji urod jagoda kao i nasadi rajčica, patlidžana, paprika i krumpira uništeni su na OPG-u Gorana Rebića iz Vinjana Donjih kod Imotskog. Šteta se procjenjuje na desetke tisuća eura, a nastala je zbog vode koja dolazi iz susjedne države, piše Slobodna Dalmacija

Kako im je ispričao sam Rebić, uzrok ogromnih šteta na poljoprivrednim kulturama u Imotskom polju je zatvaranje brane odnosno ustava koje su pod ingerencijom ljudi na hidrocentrali "Peć Mlini" u Bosni I Hercegovini.

"To je međunarodni problem, pa bi lokalna vlast, Splitsko-dalmatinska županija ili državni organi morali intervenirati da nam se skrate muke za ubuduće", rekao je za ovaj portal navodeći da je ova sezona za njih gotova.

Ispričao im je i da je razlog plavljenja plastenika i okolnih obradivih površina izlijevanje voda iz kanala Jaruga čija je isključiva namjena da višak vode s polja odvodi prema rijeci Vrljici i dalje prema njezinim ponorima na krajnjem istočnom dijelu Imotsko-Bekijskog polja, onom što se nalazi na teritoriju BiH.

Problem poljoprivrednika, pišu, mogle bi riješiti Hrvatske vode sanacijom brane Ričice, izgrađene upravo kako bi sačuvala vodu za sušne ljetne dane i spriječila plavljenje Imotsko-bekijskog polja. Međutim, na sanaciji se očito radi presporo, ona propušta silne količine vode i tako već godinama iako je Županija pripremila cijeli projekt.

Nedostatak odvodnih tunela prema moru kojim bi voda u slučaju poplava brže otjecala, problem je na koji su nam ukazali i poljoprivrednici iz Vrgorca. O tome se, dodaje, govori najmanje 50 godina, a spasili bi ih od ogromnih šteta koje se nakon vodenog vala još zbrajaju. Prema posljednjoj informaciji, izgradnja odvodnog tunela planira se za programsko razdoblje do 2027. godine.

Obilna kiša uz jagode ugrozila i lubenice

Dobar primjer postoji u dolini Neretve gdje je odvodnja riješena aglomeracijom još 50-ih godina prošlog stoljeća pa, kako nam je rekao Stipo Gabrić Jambo, sve što padne ide u kanale i dalje se ispumpava. Slično je i u Opuzenu gdje ih dijelom šiti sustav koji datira od nekadašnjeg PIK-a Neretva. 


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Poplava Uništene kulture Goran Rebić Poplavljena polja Voda iz BiH Međunarodni problem


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).