• Proizvodnja jabuka
  • 15.03.2020. 18:00

Gnojidba jabuke: Dušik i kalij utječu na crvenu boju ploda

Bez obzira koji oblik ili vrstu gnojiva odaberete, najranija primjena treba biti u rano proljeće pri formiranju pupova. Drugu primjenu treba obaviti u kasno proljeće.

Foto: JumpStory
  • 446
  • 64
  • 0

Proizvodnja s velikim prinosom jabuka može se postići samo pravilnom gnojidbom. Gnojivo koje se koristi može biti konvencionalno ili ekološko te se mogu nanositi u tlo ili folijarno. Prije same upotrebe uvijek je potrebno napraviti analizu tla kako bi se vidjelo koje su mu hranjive tvari potrebne i u kojim količinama, piše hunker.

Bez obzira koji oblik ili vrstu gnojiva odaberete, najranija primjena treba biti u rano proljeće pri formiranju pupova. Drugu primjenu treba obaviti u kasno proljeće, a ako ju niste obavili, najkasnije to možete napraviti na početku ljeta jer kasnija primjena uzorkuje smanjene prinose, a voćka je osjetljivija na bolesti i štetnike.

Kako pravilno orezati jabuku

Najvažniji elementi za razvoj stabla i ploda jabuke su dušik, fosfor i kalij. Najčešće se primjenjuje NPK gnojivo u omjeru 20:10:10.

Dušik je najvažnije hranjivo

Prekomjerna i prekasna primjena dušika smanjuje intenzitet crvene boje jabuke. Osim toga, dovodi do bujanja lisne mase u krošnji koja smanjuje dotok svjetla na plodove unutar krošnje.  Višak dušika koristi se u proizvodnji zelenih jabuka kao što su Granny Smith i Mutsu jer će se takvom primjenom povećati zelenilo, a crvena boja svesti na minimum.

Kalij je potreban za okus i veličinu jabuke

Kalij biljci omogućuje rast, formiranje i veličinu ploda, ali joj daje i okus. Također pridonosi povećanju sadržaja antocijana u jabukama, poboljšavajući boju plodova. Međutim, njegova primjena mora biti dobro uravnotežana s drugim elementima, pogotovo kalcijem.

Sorta Fuji hit jabuka za sezonu 2019./2020.  

Prevelika primjena kalija kod sorata s prekrupnim plodovima može pojačati opasnost od nastanka gorke pjegavosti. Tkivo potamni zbog pomanjkanja kalcija, odnosno poremećaja u višku kalija u plodovima.

Fosfor je važno primjeniti u pravom obliku i u pravo vrijeme

Fosfor pozitivno utječe na boju plodova, povećavajući proizvodnju enzima uključenog u proizvodnju antocijana, prirodnog biljnog pigmenta koji ima ključnu ulogu za crvenu boju ploda. Važno je da se fosfor primijeni u pravom obliku i u pravo vrijeme: u slučaju potrebe za poboljšanjem boje plodova, folijarna primjena vrlo je učinkovita nakon cvjetanja i u ranoj zriobi. Ukoliko nedostaje ovaj element, plodovi će biti spužvasti, a njegov višak može utjecati na količinu cinka.

Proljetna gnojidba jabuke dušičnim gnojivima

Ekološka gnojidba

Osnovnu gnojidbu u ekološkoj proizvodnji jabuka čini stajski gnoj domaćih životinja i kompost od biljnih ostataka. No, voćari uslijed ove vrste gnojidbe mogu naići na probleme koji nisu zanemarivi i beznačajni. Problem je naći kvalitetan stajski gnoj. Uvijek se preporuča da potječe s istog gospodarstva gdje će se i uzgajati voćke ili gdje se odvija mješovita ekološka proizvodnja.

Često se javlja i prisutnost štetnih mikroorganizama, sjemena korova koji se često rašire vrtom, a i problem je trošak dovoza.


Tagovi

Gnojidba Jabuke Dušik Fosfor Kalij Ekološka gnojidba Boja ploda


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer servisiran i opran, danas otvorena sezona berbe kukuruza! :) #jesenstižedunjomoja