Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita masline
  • 09.07.2016. 18:00

Eko mamcima protiv maslinove buhe

U cilju smanjenja brojnosti odraslih oblika preporuča se usmjerena zaštita korištenjem metode zatrovanih mamaca, kaže Antun Kotlar iz Savjetodavne službe.

Foto: maxmer/Pixabay
  • 2.338
  • 42
  • 0

Sredinom lipnja u zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije zabilježene su velike količine oborina (od 100-150 mm/m2) a zadnje, znatno slabije, početkom treće dekade lipnja na cijelom području (2-10 mm/m2). Takvi uvjeti, upozorova dipl.ing.agr. Antun Kotlar iz Savjetodavne službe, pogodovali su donekle intenzivnijoj pojavi maslinove muhe za ovo doba godine u odnosu na uobičajene uvjete sa suhim lipnjem.

Eco-trapovi za odrasle oblike štetnika

"Sukladno tome, gotovo na svim lokalitetima registriran je nešto brojniji let maslinove muhe (Bactrocera oleae) te ukoliko bi vremenski uvjeti i dalje bili povoljni, štete prouzročene napadom prve generacije maslinove muhe bile bi ogromne. Međutim, s obzirom na vrlo visoke temperature ovih dana (preko 28C) kao i meteorološku prognozu za predstojeći period koja predviđa dodatni porast temperatura, predviđa se da će oni biti manje povoljni za razvoj maslinove muhe. Preciznije, očekuje se veći mortalitet ličinki početnog razvojnog stadija uobičajen za takve vremenske prilike", kaže Kotlar.

Ipak, dodaje, u cilju smanjenja brojnosti odraslih oblika preporuča se usmjerena zaštita korištenjem metode zatrovanih mamaca. U tu svrhu mogu se koristiti Eco-trapovi vješanjem u krošnju masline prema preporuci proizvođača ili gotovi tvornički pripravak Success bait. Zaštita se obavlja na način da se 1 lit ovog insekticida pomiješa s 20-25 litara vode što je dovoljno za 1 ha maslina (oko 150-250 stabala). Po jednom stablu treba 1-2 dcl otopine. Ovakav način zaštite je dosta brz i učinkovit te se za jedan sat može zaštiti oko 300 stabala.

Sama tehnika prskanja je takva da se ručnom (ili leđnom) prskalicom tretira južni-jugoistočni dio krošnje ali da se prskalica prethodno namjesti na stvaranje što krupnijih kapi koje su kao takve poželjne u primjeni ove metode zaštite. Pri izvedbi zaštite može se tretirati i drugo raslinje u masliniku ili i na rubovima maslinika (primjerice, smokva, rogač, prirodna makija i sl.).

Praviti razmake između prskanja

Razmaci između prskanja trebali bi iznositi najviše 10-15 dana a u slučaju oborina zaštitu je potrebno napraviti odmah po prestanku oborina. Cilj ovakvog načina zaštite je suzbiti odrasle muhe prije polaganja jajašaca u plod. Stoga je neophodno zaštitu početi obavljati na vrijeme i držati se spomenutih razmaka prskanja. Poželjno je da se u zaštitu uključi što više maslinara a najidealnije, na nekom ograničenom području zaštitu sprovoditi organizirano.

"Umjesto Success baita može se koristiti i buminal (hidrolizirani protein) uz dodatak insekticida na bazi djelatne tvari dimetoata (Rogor, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) uz isti postupak kao i kod Succes baita. Također, pri primjeni metode zatrovanih mamaca moguće je korištenje spomenutih pripravaka u improviziranim lovkama tj. lovnim posudama (najčešće boce s otvorima)", objašnjava savjetnik.

Ukoliko dođe do kakvih promjena (prvenstveno ekoloških uvjeta) maslinari će biti pravovremeno obaviješteni. Pripravke koristiti prema uputama proizvođača, najbolje u kasnim popodnevnim ili ranim jutarnjim satima. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Foto: maxmer/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna zaštita Maslina Maslinova muha Mamci Eco-trapovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.