Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvene naranče
  • 05.01.2020. 18:00
  • Italija

Digitalnom naljepnicom protiv krivotvorenja sicilijske crvene naranče

Talijani su osmislili projekt čiji je cilj spriječiti prečesto lažno etiketiranje crvenih naranči kao naranči sa Sicilije koje su zaštićene geografskom oznakom podrijetla.

Foto: Pixabay/ willywonka070
  • 464
  • 26
  • 0

Zbog sve većeg krivotvorenja i lažnog etiketiranja crvenih naranči kao naranči sa Sicilije, a koje su zaštićene geografskom oznakom podrijetla (PGI), talijanski Konzorcij i tvrtka AmlavivA osmislili su projekt čiji je cilj ojačati zaštitu ovoga agruma.

Naime, razvili su projekt Rouge koji za cilj ima zaštititi ne samo proizvođače već i oznaku Made in Italy. Tvrtka pruža platformu sljedivosti koja radi s Blockchain tehnologijom, sustavom koji je tvrtka već testirala za praćenje proizvodnje u lancu opskrbe vina.

Uz pomoć digitalne naljepnice NFC koja je stavljena na sanduk ili kutiju s narančama i povezana s aplikacijom, može se pratiti proizvod, ali i doznati kada je ubrana, metode čuvanja ili distribucija. Ukratko, kako je objasnila AmlavivA, NFC oznaka obuhvaća cjelokupnu povijest crvenih naranči.

Digitalni žig za naranče, kontroliran od polja do stola

"Ako teret krene cestovnim putem, a zatim završi na brodu ili avionu, moći ćemo detaljno znati svaki korak tranzicije, uključjući uvjete u kojima se obavlja prijevoz. To je poput posjedovanja putovnice samo što je u ovom slučaju posjeduje kutija u kojoj se nalaze naranče", kaže Elena Albertini, članica Konzorcija.

Danska na sudu zbog feta sira

Inače, Italija je vodeći proizvođač ovog proizvoda s oznakom zaštićenog geografskog podrijetla u Europi. Točnije, više od 50% crvenih naranči iz Italije potječu sa Sicilije. U 2018. godini otprilike milijun tona od ukupno 1.622.000 tona stiglo je s najvećeg otoka Sredozemlja, navodi Food navigator.

Međutim, posljednjih godina trgovina krivotvorenim proizvodima eksponencijalno raste, a prijevara s ovim agrumom predstavlja štetu potrošačima koji su mislili da su kupili određeni proizvod i gubitak za proizvođače na Siciliji koji su nedavno počeli izvoziti u Kinu. Tako je posljednjih par mjeseci zaplijenjeno puno lažno označenih naranči iz Južne Afrike

Njemački 'balsamico' odnio gorko-slatku pobjedu na sudu EU-a

Certifikat PGI (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) jamči da se naranče uzgajaju na Siciliji.  

Postoje tri sorte s ovakom oznakom izvornosti, a to su Moro, Tarot i Sanguinello.

  • Moro je naranča čiji plodovi prvi sazriju, većinom ih ima od prosinca pa do ožujka. Kora joj je nešto tamnije boje kao i sok koji je slatko-kiselog okusa.
  • Tarot ima nešto krupnije plodove, a kora mu je žuto-narančasta. Može se jesti od sredine prosinca do sredine svibnja.
  • Zadnja koja sazrijeva je Sanguinello. Plodovi su dužeg ili kuglastog oblika, a kora je "intenzivno narančaste boje" i crvenih nijansi. Sok je vrlo sočan i sladak. 

Tagovi

Crvena naranča Sicilija Italija Oznaka geografskog podrijetla Nova tehnologija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.