Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 28.11.2019. 10:25

Danska na sudu zbog feta sira

Službenu opomenu zbog izravne povrede zaštite oznake izvornosti, toj je zemlji Europska komisija uputila još 2018. Reakcija je izostala i slijedi sudski postupak.

Foto: Depositphotos/Belish
  • 902
  • 44
  • 0

Europska je komisija tužila Dansku zbog feta sira. Naime, kako su jučer objavili, odlučili su se za postupak pred Sudom Europske unije jer ta zemlja nije ispunila svoje obveze na temelju prava EU-a o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Premda je Komisija još u siječnju 2018. poslala Danskoj službenu opomenu te upozorila da tamošnji proizvođači ne mogu proizvoditi i izvoziti sir pod oznakom "Feta", izostale su odgovarajuće mjere kojim bi se to spriječilo.

Kako su pojasnili. društva sa sjedištem u Danskoj proizvode i izvoze u treće zemlje bijeli sir označen kao "Feta”. "Feta” je, pak, na razini Europske unije od 2002. registrirana i zaštićena oznakom izvornosti (ZOI) i kao takva može se proizvoditi samo u Grčkoj u skladu sa specifikacijama proizvoda.

Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a okus može zahvaliti 6.000 različitih vrsta biljaka

"Smatramo da je ta praksa izravna povreda zaštite koja se pruža registracijom zaštićene oznake izvornosti (ZOI) i da danska tijela tu praksu nisu ni spriječila ni zaustavila. Danska time krši i Uredbu o sustavima kvalitete i načelo lojalne suradnje između Unije i država članica (članak 4. stavak 3. Ugovora o Europskoj uniji). Takvim postupanjem ne krši samo postojeće pravo EU-a, nego i vjerojatno dovodi u pitanje tekuće pregovore između Europske unije i trećih zemalja o sklapanju bilateralnih sporazuma kojima se osigurava zaštita europskih oznaka izvornosti i promicanje kvalitetnih proizvoda izvan EU-a", priopćila je Europska komisija. 

Inače, Uredba EU-a o sustavima kvalitete primjenjuje se na nazive registrirane kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI), zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti (ZTS). Nazivi proizvoda registrirani kao ZOI oni su koji su u najvećoj mjeri povezani sa zemljopisnim mjestom proizvodnje. 

EU štiti registrirane nazive od nekoliko vrsta zlouporabe, uključujući izravnu ili neizravnu komercijalnu uporabu registriranog naziva za proizvode koji su usporedivi s onima registriranima pod tim nazivom ili uporabu u svrhu iskorištavanja ugleda određenog naziva.

Točnije, pojašnjavaju, u članku 13. Uredbe o sustavima kvalitete opisuje se nezakonita uporaba registriranih naziva te utvrđuje da je dužnost država članica spriječiti ili zaustaviti takvu nezakonitu uporabu registriranih naziva koji se proizvode ili stavljaju na tržište na njihovu državnom području.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Feta sir Zaštićena oznaka Tužba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]