Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 12.05.2022. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Supetar

Deset prijavljenih, deset nagrađenih - za što je HAPIH dobio 9 zlata i broncu na Noćnjaku?

Centar za voćarstvo i povrćarstvo pri HAPIH-u na ovogodišnje izdanje Noćnjaka poslalo je uzorke iz svog pokusnog maslinika u Kaštel Štafiliću. Medalje pokazuju da su odradili dobar posao

Foto: Maja Celing Celić
  • 495
  • 29
  • 0

Sikitita, Cima di malfi, Tosca, Koroneiki, Arbosana, Cipressino, Nociara, Arbequina - nazivi su osam novih sorti maslina za čije je ekstradjevičansko maslinovo ulje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, točnije, njezin, Centar za voćarstvo i povrćarstvo osvojio zlatne medalje u kategoriji otvorenih ulja na nedavno održanom Noćnjaku, 24. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara. 

Zlato su dobili i za ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti, a još i broncu za ono sorte toscanina. 

Dakle, deset uzoraka poslali, i za svako od njih dobili vrijednu nagradu. 

Nagrade su primili ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić, Tvrtko Jelačić te Predrag Vujević

Pokusni nasad maslina, na površini od 1,5 hektar imaju u Kaštel Štafiliću. "Ondje provodimo istraživanja, ponašanja novih sorti u superintenzivnom uzgoju kako bismo našim proizvođačima i maslinarima približili rezultate te im dali mogućnost da dođu vidjeti i uživo isprobati ulje od takvih sorti", pojašnjava nam dr. sc. Predrag Vujević iz HAPIH-a. 

Tu su i tradicionalne sorte

Kaže, masline beru po sortama te prerađuju u sortna ulja. Jedan od deset uzoraka se odnosi na naše autohtone sorte koje također uzgajaju, a njih vode kao sljubljene. Cipressino im, pak, služi kao vjetrozaštitni pojas duž cijelog nasada. 

"Važno nam je imati i tradicionalne sorte koje uzgajamo u okviru nacionalnog programa banke biljnih gena, a također odmah provjeravamo kako se one ponašaju u intenzivnim nasadima.

Rastu površine pod maslinama: Mjerom 4 do još 100 ha novih nasada na zapuštenom zemljištu

U svom nasadu istražuju različite kombinacije i razmake sadnje, koliko je iskorištenje po sortama, kakvi su randmani. Provode i analizu kvalitete, analiziraju zastupljenost polifenlonih spojeva budući da se potvrdilo da neke sorte postižu vrlo visoke udjele polifenola. To je posebno zanimljivo jer se u posljednje vrijeme sve više govori o njihovoj nutritivnoj vrijednosti.  

Uzgoj u gustom sklopu

Vujević priča kako je u ovom masliniku riječ o potpuno novom sustavu uzgoja, skroz različitom od tradicionalnog. "Želim naglasiti da naša namjera nije forsirati niti nametati ovakav način uzgoja. Riječ je o istraživanjima sustava koji su sve više zastupljeni u svijetu. Zato smo ih i posadili, da provjerimo kako se ponašaju određene sorte masline u našim agroekološkim uvjetima te sa svime upoznamo proizvođače", kao važno je istaknuo ovaj stručnjak. 

Dr.sc. Predragu Vujeviću nije bilo teško tu večer ponijeti dio tereta osvojenih medalja

Dakle, ovdje je riječ o uzgoju masline u gustom sklopu (1544, 1744 i 2002 sadnica po ha) za superintenzivne uzgojne oblike što je najnovija tehnologija uvedena u ostale mediteranske zemlje. Osiguravaju visok prirod uz veliku mogućnost upotrebe mehanizacije.

"Za ovakav način proizvodnje u Hrvatskoj bi nam trebala jedna cijela Slavonija s klimom Mediterana. Za njega su potrebne veće, plodne površine kao i sustav navodnjavanja", zaključio je Vujević. 

A mi bismo mogli zaključiti da, kako stojimo s klimatskim promjenama, ne bi čudilo da u ne tako dalekoj budućnosti u Slavoniji umjesto voćnih vrsta kao što su jabuke i šljive uzgajamo - masline. 


Fotoprilog


Tagovi

Predrag Vujević Tvrtko Jelačić HAPIH Zlatne medalje Intenzivan uzgoj Noćnjak Maslinarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/