Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvorena ulja
  • 07.05.2022. 09:45
  • Splitsko-dalmatinska, Supetar

Noćnjak 2022: Šampion otvorenih ulja OPG Pina Lovre Plenkovića s Hvara

Iz godine u godinu je sve teže uočiti nijanse i reći koje je ulje najbolje. Meni uvijek fali jedna kategorija, ona za vrhunsko jer, puno je toga ekstra djevičanskog, izjavila je na proglašenju dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica panela.

Foto: Maja Celing Celić
  • 630
  • 84
  • 0

U konkurenciji 178 otvorenih ulja, koliko ih je ukupno pristiglo na Noćnjak 2022, šampionsko je ekstra djevičansko ulje od sorte oblica OPG-a Pina Lovre Plenkovića s Hvara. Ova vrijedna nagrada uručena je maloj Pini i njezinom tati. 

Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje  dobio je Matko Šabić iz Makarske za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti dok je za najbolje intenzivno priznanje dobila Matilda Rakić iz Tučepa. 

U Supetru otvoren Noćnjak 2022 - maslinare čeka 228 zlatnih medalja

Kakva su bila ulja koja je ove godine ocjenjivao stručni panel Zadružnog saveza Dalmacije, na samom je proglašenju opisala dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica panela.

Iz godine u godinu je sve teže uočiti nijanse i reći koje je ulje najbolje. Meni uvijek fali jedna kategorija, ona za vrhunsko jer, puno je toga ekstra djevičanskog”, prije samoga proglašenja izjavila je Petričević dodavši da su sva ona ulja koja su dobila zlato u kategoriji vrhunskih i to na svjetskoj razini. Kaže kako je ocjenjivački sud ove godine najviše iznenadila oblica, ali i istarska bjelica pa i buža, crnica. Ističe kako je nevjerojatan broj sorti, mirisa, začina. 

Imala je Petričević i poruku za sve maslinare s otvorenim uljima. “Dajte da vas promoviramo kroz pakovine, dajte da možemo pokazati bogatstvo mirisa, okusa, od Dubrovnika do Istre, da možemo napraviti udar. Neka imamo male količine, ali nedostaje nam promocija jer otvorenu kategoriju ne možemo promovirati.

Dakle, na ovogodišnjem Noćnjaku podijeljeno je čak 129 zlatnih, 26 srebrnih i devet brončanih medalja. 

Vrlo je zanimljivo spomenuti kako je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, točnije njihov Centar za voćarstvo i povrćarstvo osvojio čak devet zlatnih medalja i jednu brončanu. 

U dokumentu ispod teksta možete vidjeti sve rezultate u kategoriji otvorenih ulja.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak Otvorena ulja OPG Pina Lovro Plenković Maslinovo ulje Sandra Petričević


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/