Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2022
  • 09.05.2022. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Supetar

Rastu površine pod maslinama: Mjerom 4 do još 100 ha novih nasada na zapuštenom zemljištu

Na području Splitsko dalmatinske županije djeluje 43 uljara, a procjena proizvodnje maslina za 2021/2022 iznosi 8.000 t, odnosno 12.000 hl maslinovog ulja, čuli smo na ovogodišnjem Noćnjaku

Foto: Maja Celing Celić
  • 465
  • 21
  • 0

Klimatske promjene svoj negativan utjecaj ostavljaju u svim segmentima proizvodnje hrane pa tako i na maslinarstvo. Prošle su godine zabilježeni napadi svrdlaša koji je na pojedinim mikrolocijama napravio štetu i do 50 posto

Očekivala se ispodprosječna maslinarska sezona, zbog izrazito sušnog proljeća, travanjskog udara hladnoće s posljedičnom defolijaciom, otpadanjem lišća na brojnim nasadima i upravo pojave svrdlaša koji je počinio štete na mnogim maslinicima gdje je, inače, oplodnja bila dobra.

Plod izvrsne kakvoće

"Možda nije bila dobra u prinosu, ali je zato svugdje gdje je rodila zaista bila izvrsne kakvoće", komentirao je Lordan Ljubenkov, na 24. Međunarodnoj manifestacijiji maslinara i uljara Noćnjak 2022 održanoj proteklog tjedna u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije kojoi je i prije samoga proglašenja šampiona, podsjetimo, istaknuo da ovo izdanje Noćnjaka broji čak 80 posto zlatnih medalja.  

Poljoprivredna braniteljska zadruga Lintar osvojila je dva zlata za otvorena ulja

"Tri mjeseca smo vrijedno radili da bi ocijenili uzorke, što objektivnije. Puno puta smo se pripetavali, više puta ga kušali, da ga ne bi krivo ocijenili. Veliki trud zaslužuje i vrijedan rad naših ocjenjivača koji tom poslu pristupaju s puno entuzijazma", izjavila je tu večer dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica profesionalnog panela ZSD-a dodavši kako odlučuju sitne nijanse te kako je ove godine najviše iznenadila oblica sa svojim neočekivanim okusom i mirisom. 

Najviše površina u Splitsko-dalmatinskoj županiji

"Ako govorimo o  2020. godini, masline su se uzgajale na površini od 20.282 hektara sa prosječnim prinosom od 1,6 t/ha te ukupnom proizvodnjom od 33.230 tone ploda. Proizvodnja je te godine bila na razini one u 2019., međutim u odnosu na nju značajan je rast površina pod tom kulturom i to za 9 posto, odnosno 1.676 ha", rekla je dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). 

Čuli smo kako je prema površini, najznačajnija proizvodnja maslina upravo na području Splitsko-dalmatinske županije. Ondje je 3.517ha pod maslinama, a prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz 2021. godine, uzgojem ove kulture bavi se čak 2.736 poljoprivrednih gospodarstava.

Zanimljive brojeve iznijela je ravnateljica HAPIH-a

Prema podacima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, na području ove županije djeluje 43 uljara, a procjena proizvodnje maslina za 2021/2022 iznosi 8.000 t, odnosno 12.000 hl maslinovog ulja.

Ako govorimo o sortama, danas se u RH uzgaja čak 38 sorata, a najzastupljenije uzgajane su Oblica i Leccino koje se proizvode na više od 70 posto površina. 

Novi nasadi na zapuštenom zemljištu

"S obzirom na sve navedeno ne čudi izbor organizatora da se ovogodišnja, 24. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak, održi upravo u Supetru", komentirala je Sokolić dodajući da je ovo tim više znakovito što je početkom ove godine "Bračko maslinovo ulje" zaštićeno oznakom izvornosti na razini EU, za što je inicijativa potekla upravo iz Supetra. 

Naime, naša zemlja trenutno ima šest maslinovih ulja sa zaštićenim oznakama izvornosti registriranima na razini Europske unije, a to su: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Istra, Korčulansko, Krčko, Šoltansko te Bračko maslinovo ulje. 

I dalje nismo samodostatni

"Neupitno se možemo pohvaliti autohtonošću, iznimnom kvalitetom i dokazanom sljedivošću. Kada je riječ o količinama i samodostatnosti u proizvodnji, ona je za potrebe domaćeg tržišta u 2020. iznosila 43,20 posto svih potreba domaćeg tržišta", otkrila je istaknuvši kako je kroz podmjeru programa ruralnog razvoja 4.1.1. do sada, na području RH prijavljeno za  podizanje preko 100 hektara novih nasada na zapuštenim zemljištima.

Edukacija maslinara

"Ovo je samo potvrda kako je kontinuirana i dugogodišnja edukacija maslinara urodila plodom", izjavila je osvrnuvši se i na sudjelovanje naših ulja na međunarodnim natjecanjima gdje osvajaju zlatne medalje te da u svemu ovome veliku zaslugu ima i manifestacija Noćnjak. 

Istaknula je da Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s HAPIH-om kontinuirano radi i na kontroli i identifikaciji najznačajnijih štetnih organizama na maslini te edukaciji maslinara u tom segmentu. Naglašava da je za Brač možda trenutno najaktualniji Program posebnog nadzora štetnika crna štitasta uš araukarije koja je u našoj zemlji prvi put zabilježena upravo na maslini, i upravo na otoku Braču, točnije 2014. godine u Sutivanu. 

"Ako za hrvatska vina možemo reći da predstavljaju istinsku životnu radost, za maslinu možemo reći da je blagoslov koji predstavlja izvor zdravlja i dugovječnosti", zaključila je ravnatejlica Sokolić. 


Tagovi

Noćnjak 2022 Kvaliteta Maslinovo ulje Darja Sokolić Prinos Randman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/