Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba i cijepljenje
  • 21.12.2019. 12:00

Cijepljenjem sadnica oraha do bržeg plodonošenja - s rezidbom oprezno

Orah je heliofitna biljka, što znači da mu je potrebno mnogo svjetlosti za rast i plodonošenje, u protivnom će rasti samo u visinu, a plodnost će mu biti smanjena.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 3.126
  • 158
  • 1

Orah (Juglans regia) je najpoznatija voćna vrsta iz skupine lupinastog voća.

Prilagođava se svim vrstama tla i gotovo svim uvjetima. U onim dijelovima gdje su proljetni mrazevi česti treba odabrati zaklonjeno mjesto jer će tako njegovo rano cvjetanje biti zaštićeno od hladnoće. Na ovakvim područjima treba birati kasnije sorte oraha, odnosno sorte koje kasnije cvjetaju.

U toplijim krajevima orah redovitije i bolje rađa. Korijen u vrijeme zimskog mirovanja i mrazeva gotovo nikada nema oštećenja od mraza, a deblje žile izdrže i do -12 °C. Mladi plodovi oraha su osjetljivi i mogu izdržati temperature samo do -1 °C, u prvoj fazi rasta do -2 °C, a otvoreni muški cvjetovi do oko -4 °C. 

Ekološki uzgoj višegodišnjeg nasada oraha

Za uspješan uzgoj oraha dovoljno je oko 750 mm godišnjih oborina, ali dobro raspoređenih. Za sušnije podneblje u vegetaciji, bilo bi potreb­no ljetno navodnjavanje oraha, i to s 40 - 50 mm vode mjesečno.

Orah je heliofitna biljka, što znači da mu je potrebno mnogo svjetlosti za rast i plodonošenje, u protivnom će rasti samo u visinu, a plodnost će mu biti smanjena ili će doći do pojave alternativnog plodonošenja (ne rađa svake godine).

Rezidba oraha

Rezidba oraha se sastoji od podrezivanja. Rezidbu oraha treba obavljati rjeđe jer stablo oraha loše podnosi rezidbu jer dolazi do pojave nekrotiziranja tkiva na mjestu rezidbe, smrzavanja i pojave previše vodopija koje je teško pretvoriti u rodno drvo rezidbom na rod.

Rezidba se razlikuje u tome radi li se o sorti s lateralnim, polulateralnim ili terminalnim plodonošenjem.

Rezidba oraha podrazumijeva skraćivanje vegetativnih izbojaka kako bi na taj način isprovocirali porast malih rodnih grančica koje su na stablu raspoređene ovisno o sorti i njenom tipu plodonošenja. U tom smislu treba i prilagoditi rezidbu jer ne može biti ista kod sorti s lateralnim i terminalnim plodonošenjem.

Stablo oraha treba rezati što je manje moguće jer orah ima šuplje drvo pa rezovi stvaraju slabe točke gdje se mogu javiti štetnici ili patogeni pa dolazi do zaraze tih dijelova stabla ili cijelog stabla. Obavezna je zaštita rana kalemarskim voskom, a nikako se orah ne smije rezati ako je temperatura manja od 5 stupnjeva Celzijusa.

Cijepljenje oraha

Cijepljenje (kalemljenje) oraha kvalitetnim sortama omogućuje nam da brzo dobijemo snažniji ili otporniji orah. Orah počinje kasnije donositi plodove, ali pomoću kalemljenja može se ubrzati pojava prvog plodonošenja.

Efikasno se cijepi od sredine ožujka do sredine travnja. Za cijepljenje nam treba adekvatna i kvalitetna plemka sa stabla sorte koju želimo cijepiti i adekvatna kompatibilna podloga neke sorte oraha koja ima dobre karakteristike podloge.

Kao podloga mogu poslužiti pitomi orah ili crni američki orah (Juglans nigra) starosti 1 – 2 godine. Poželjna visina podloge je oko 1,5 m. Kao plemka uzima se vrh grančice željene sorte.

Cijepljenje terminalnim dijelom grančice u procjep omoguće efikasno kalemljenje kod oraha. Prije svega, u veljači trebamo uzeti vrh jedne mlade grane željene sorte i sačuvati ju na svježem mjestu da bismo izbjegli buđenje vegetacije. Grančicu je potrebno pravilno pripremiti na način da se ona mora odrezati u obliku kose površine s jedne i s druge strane u duljini otprilike 4-6 cm, i to ispod trećeg pupa počevši s vrha.

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

U ožujku ili do sredine travnja, s pomoću kalemarskog dezinficiranog noža ili hipa noža, napravimo procjep po duljini mladog oraha (podloge), koji je dug do 5 cm, počevši od sredine vršnog pupa.

Spajanje se obavlja tako da lagano uvučemo dvostruku kosu površinu grančice plemke u procjep podloge polako šireći otvor u podlozi koji smo napravili. Kore plemke i podloge trebaju biti u jako bliskom kontaktu barem na jednoj strani površine napravljene rezom. Nakon spajanja potrebno je sve vezati rafijom i dobro stegnuti. Obavezno je premazivanje voskom za kalemljenje s tim da pupovi plemke trebaju ostati nepokriveni.

Cijep se primio kada plemka potjera nove listiće. Tada trebamo odvezati rafiju da bismo izbjegli njeno urezivanje u koru. Ako su izbile mladice iz podloge, treba ih odrezati i premazati rezove voskom zakcijepljenje.

Važnost cijepljenja oraha i proizvodnje istog

Orah je jako pogodan za iskorištavanje zapuštenih parcela. 

Orah traži rijedak sklop, svega 150-200 sadnica ide na hektar te nije skupa voćna vrsta za održavanje. Napada ga nekoliko bolesti koje se uspješno suzbijaju i na ekološki način i svega nekoliko štetnika koji se uspješno suzbijanju.

Kako pravilno gnojiti nasade oraha?

Kako vlasnici ovakvih parcela izbjegavaju saditi orah jer čekaju dugo na prve plodove (7-11 godina), upravo cijepljenje oraha omogućuje da ne moraju dugo čekati na prve plodove i da već nakon 3-4 godine mogu početi ostvarivati financijske rezultate na parceli na kojoj su zasadili orah.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Orah Cijepljenje Rezidba Uzgoj oraha Rodnost


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.